2016-07-27

Прийняття законопроекту з розкриття інформації зробить видобувні компанії більш свідомими

Україна прагне йти шляхом впровадження найкращих світових стандартів та інтегруватися до європейської спільноти. Енергетична галузь є одним із найважливіших елементів української економіки, а тому впровадження стандартів з прозорості є важливим етапом для проведення необхідних реформ, зауважив експерт аналітичного центру DiXiGroupТарас Ткачук.

Прийняття законопроекту «Про розкриття інформації у видобувних галузях» є вкрай важливим завданням для українського парламенту, яке потрібно виконати вже восени. В грудні Україна анонсувала публікацію звіту ІПВГ (Ініціативи прозорості видобувних галузей), який міститиме дані відразу за 2 роки − за 2014 та 2015 роки. У новому звіті окрім даних по нафті та газу, буде інформація по видобутку вугілля та залізної руди. Попередній звіт, який містив дані за 2013 рік і був презентований в грудні 2015 року, продемонстрував, що компанії не проявляють достатньо свідомості у поданні необхідної інформації на добровільній основі, а тому нам, як країні, що відчайдушно намагається боротися з корупцією, вкрай необхідно закріпити вимоги ІПВГ на законодавчому рівні та зробити їх обов’язковими до виконання. Це дасть змогу нарешті побачити повну картину по галузі та комплексно порівняти дані компаній та державних органів. Одночасно стануть прозорими та зрозумілими схеми купівлі вугілля та обсяги його видобутку, що автоматично закриє численні питання стосовно обсягів і походження антрациту, які наразі набувають великого резонансу. Крім того, реалізація закону дасть змогу місцевим громадам оцінити вклад видобувних компаній в інфраструктурні та соціальні проекти регіону та проаналізувати правильність використання коштів місцевою владою.

Отже для того, щоб вже цього року ми мали змогу отримати повноцінний звіт із детальними даними за 2 роки, показати собі й всьому світу готовність то реформ та відкритість у веденні бізнесу, а також заклали міцний фундамент для подальших інвестицій у галузь, бракує лише політичної волі у якнайшвидшому прийнятті законопроекту «Про розкриття інформації у видобувних галузях».