2022-01-20

Представлено публічний річний звіт Держгеонадр за 2021 рік

Відбувся публічний звіт Голови Державної служби геології та надр України за 2021 рік. Роман Опімах доповів про головні виклики та досягнення в 2021 році й окреслив нові завдання та пріоритети на поточний рік.

Повноцінній реалізації планів сприяла системна робота за трьома незмінними генеральними пріоритетами: становлення сервісної установи, залучення інвестицій та ефективне надрокористування.

У 2021 році було спрощено доступ до геологічної інформації. Сьогодні на Державному геологічному порталі Служба відкрила 13 баз даних потрібних надрокористувачу. Вперше було розгорнуто демоверсію електронного кабінету для прийому заяв на отримання спеціального дозволу на користування надрами. В 2021 році оголошено електронні торги з продажу 217 спецдозволів, в результаті майже кожен другий виданий за підсумками е-аукціонів.

Служба залучає інвестиції у вітчизняну економіку, наповнюючи державний та місцеві бюджети. Надала історичну кількість нових дозволів на розробку надр – 377, що в 2,5 рази більше, ніж у попередні роки. До бюджету перераховано 1,58 млрд грн зборів за надання дозволів та геоінформації. Також додатково до регулярних податків, надрокористувачі сплатили 51,5 млрд грн рентних платежів.

Держгеонадра змінили підхід до моніторингу користування надрами. Це дозволить ефективніше попереджати появу «сплячих ліцензій» та запобігти несанкціонованому видобутку корисних копалин. У 2021 розпочато публічний аудит галузі надрокористування в архітектурі СОТА, в результаті перевірок анульовано 315 спецдозволів, де користування здійснювалося з порушеннями або взагалі не велося.

Окремий акцент буде зроблено на систему моніторингу та регулювання видобутку підземних вод. Великі сподівання покладено на модернізацію законодавства, а також підвищення державних асигнувань на розвиток мінерально-сировинної бази за рахунок задіяння експертів геологічних підприємств галузі.

Переглянути річний звіт за 2021 рік можна за посиланням