Citi посилює вимоги до клієнтів із нафтогазового сектору

Сіtigroup Inc. посилює умови співпраці з клієнтами із нафтогазової галузі. Зокрема, американський банк змінює підхід до вимог оцінки рівня забруднень, які є необхідним критерієм отримання фінансування. 

Зазначається, що банк має намір домогтися «абсолютного скорочення» викидів з боку компаній у рамках кредитного портфеля в енергетичному секторі на 29 % до 2030 року порівняно з рівнями 2020 року. 

Інші банки сфокусувалися на тому, щоб досягти від клієнтів скорочення «інтенсивності викидів», а не їхнього рівня в цілому. Деякі активісти в галузі захисту клімату стверджують, що цей критерій є менш жорстким і недостатнім для боротьби зі зміною клімату.

Citi зберіг цей критерій для клієнтів в електроенергетичному секторі, уставивши умову скоротити інтенсивність викидів на 63 % для позичальників.

У доповіді Citi стверджується, що банк має намір домогтися нульових викидів СО2, пов'язаних зі своїми фінансовими операціями, до 2050 року. Аналогічне зобов'язання взяло на себе більшість представників сектору фінпослуг.

Тим часом деякі активісти у сфері захисту навколишнього середовища та законодавці звинувачують фінансовий сектор у так званому «зеленому піарі», говорячи, що масштабні обіцянки, у тому числі скоротити викиди, насправді безпідставні доти, доки банки продовжують фінансувати компанії, які займаються видобутком копалин видів палива. У 2019 році на спалювання викопних видів палива припало 74 % викидів парникових газів у США, про що свідчать дані Управління енергетичної інформації (EIA).

Найбільші банки США, включаючи JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. та Citi, інвестували $3,8 млрд у видобуток викопних видів палива з 2015 року, коли було підписано Паризьку кліматичну угоду. Про це свідчать дані природоохоронних організацій, включаючи Rainforest Action Network.