2021-06-02

Повернення Ірану на світовий ринок нафти виявилося під загрозою

Негативна оцінка прозорості ядерної програми Ірану кинула тінь на місяці напруженої дипломатії, спрямованої на відновлення всеосяжної ядерного угоди Ісламської республіки зі світовими державами. Це має серйозні наслідки для безпеки Близького Сходу, глобального бізнесу та нафтових ринків, передає worldoil.

Всупереч нещодавнім оптимістичним заявам іранських і європейських офіційних осіб, на переговорах у Відні зберігаються значні розбіжності з приводу того, що робити з іранськими досягненнями в області збагачення урану і скасуванням санкцій США.

У вівторок високопоставлений чиновник в Тегерані визнав, що процес укладення оновленого ядерного угоди може зайняти ще два місяці.

Якщо Іран буде вважати будь-яке засудження занадто суворим, сварка може збільшити різкість у переговорах у Відні. Їх учасники прагнуть знову ввести обмеження на ядерну діяльність Ірану в обмін на звільнення від санкцій, введених колишнім президентом США Дональдом Трампом.

Алі Рабіє, офіційний представник уряду Ірану, заявив у вівторок, що хоча на шляху до відновлення угоди «не було перешкод», президенту Хасану Рухані тепер, можливо, буде потрібно використовувати решту часу, доступну його адміністрації, для укладення ядерної угоди.

Рухані не може брати участь у виборах в Ірані 18 червня, як президент, який провів на своїй посаді два терміни. Він залишиться при владі до початку серпня, але багато хто чекає, що його змінить консервативний прихильник жорсткої лінії, більш ворожий США і ядерної угоді.

Потенційно більш тривожним є те, що іранські обмеження підривають міжнародні гарантії, навіть не дивлячись на те, що країна різко нарощує свою ядерну діяльність.

Успіх у Відні може забезпечити приплив значних обсягів іранської нафти на світові ринки і послабити напруженість у Перській затоці, яка посилилася під час конфронтації між адміністрацією Трампа і Тегераном.