2021-06-02

Вітропарки Німеччини і ГАЕС Норвегії з'єднали підводним кабелем

Німеччина і Норвегія спільно використовувати відновлювані джерела енергії (ВДЕ) після введення в дію підводного кабелю NordLink, допомагаючи один одному вирівнювати графіки навантаження своїх енергосистем. 

Підводна високовольтна лінія електропередачі постійного струму потужністю 1400 МВт і загальною протяжністю 623 км з'єднала вітряні і сонячні електростанції на півночі Німеччини з норвезькими гідроакумулюючими електростанціями (ГАЕС). Її спорудження тривало п'ять років.

Обсяг інвестицій склав близько € 2 млрд. У число інвесторів проєкту увійшли державні оператори електромереж норвезька Statnett і голландська Tennet (є одним з найбільших в ФРН власників ЛЕП), а також німецький держбанк KfW.

Прокладка підводного кабелю, одного з найбільш протяжних в світі, була завершена восени 2020 року, потім кілька місяців тривали технічні випробування та робота лінії в пробному режимі, після чого в квітні почалося її комерційне використання.

Кардинальна проблема відновлюваної енергетики полягає в нестачі проміжних накопичувачів. Вітер дме і сонце світить не завжди саме в той момент, коли електроенергія особливо затребувана. В результаті вітряки і сонячні батареї то працюють даремно, то не в змозі задовольнити піковий попит.

Ідея NordLink полягає в тому, щоб фактично перетворити в накопичувачі норвезькі гідроелектростанції. Норвегія - найбільший в Європі виробник гідроенергії, яка забезпечує понад 90% споживаного в країні електрики і його експортні поставки. Більшість ГАЕС розташовані на півдні країни.

При цьому на північному заході Німеччини, де майже безперервно дмуть вітри Атлантики, на суші і все частіше на морі зростає кількість вітропарків, до того ж вельми широко використовуються сонячні батареї. При сильному вітрі, яскравому сонці і тимчасово низькому попиті ці ВДЕ виробляють надлишкову електроенергію. Тепер в такі моменти «зелене» електрику будуть перекидати по NordLink в Норвегію і там використовувати в місцевих мережах, що дозволить гідроелектростанціям зупиняти турбіни і накопичувати воду в водосховищах. Це особливо важливо в сухі і тим більше посушливі літні місяці, які в умовах зміни клімату стають все більш ймовірними.

Цього року очікується завершення прокладки найдовшого в світі підводного силового кабелю North Sea Network Link протяжністю понад 720 км. Він з'єднає Норвегію з Англією і буде діяти за тим же принципом, що і нова ЛЕП з Німеччиною.