2021-05-24

Попит на нафту відновлюється всупереч спалаху COVID в Азії

Британський банк Barclays 21 травня заявив, що поступове відновлення попиту на нафту в основному йде за планом. Аналітики банку додали, що попит залишається конструктивним щодо цін на нафту, незважаючи на зростання кількості випадків коронавірусу в Азії і можливе відновлення постачань з Ірану. 

Новий спалах коронавірусу призвів до зниження оцінки попиту в країнах Азії з ринком, що формується (за винятком Китаю) і вказав на ризик подальшого погіршення ситуації, якщо в регіоні збережеться напружена пандемічна ситуація.

Банк очікує, що в цьому році ціни на нафту марки Brent і WTI в середньому складуть $ 66 / барр. і $ 62 / барр. відповідно. У 2021 році ціни виростуть ще на $ 5-6 / бар ..

Аналітики Barclays звернули увагу на те, що швидка угода про відновлення і реалізацію ядерної угоди Ірану може створити певний ризик погіршення його цінового прогнозу на другу половину 2021 року.

«Але такий сценарій може також спричинити повільніше скорочення обмежень пропозиції з боку ОПЕК +, що потенційно пом'якшить удар за цінами», - додали в банку.

Якщо Сполучені Штати знімуть санкції з Ірану, ця близькосхідна країна може збільшити поставки нафти.

У банку заявили, що світові запаси нафти можуть в значній мірі нормалізуватися протягом наступних двох або трьох місяців, з огляду на недавнє скорочення запасів і прогнозований дефіцит близько 1,5 млн б / д. у другому півріччі.

У звіті Barclays додано, що обережний підхід з боку виробників нафти з щільних порід в США і обмеження ОПЕК + сприяють нормалізації світових запасів нафти.