2021-05-24

МЕА хоче заборонити газові котли

Якщо світ хоче досягти нульових викидів до середини століття, треба з 2025 року припинити продаж газових опалювальних котлів, вважає Міжнародне енергетичне агентство. Замість них МЕА пропонує використовувати значно дорожчі водневі котли, теплові насоси та геотермальні джерела енергії. Витрати передбачається покласти на населення. Необхідність відмови від використання газових котлів в системах опалення є одним з 400 кроків на шляху до досягнення нульових викидів парникових газів, які пропонуються Дорожньою картою розвитку світового енергетичного сектора, розробленою МЕА, повідомляє BBC 19 травня 2021 року.

Дорожня карта розглядається як прооєкт рішення кліматичного форуму COP26 в Глазго в листопаді 2021 року, коли країни світу спробують погодити заходи, необхідні для втілення Паризької кліматичної угоди.

Енергетичний сектор, на думку МЕА, є джерелом близько 75 % викидів парникових газів, які призводять до глобального підвищення температури. 

Пропонуються варіанти моделей котлів, які можуть перемикатися на спалювання водню, правда, коштувати вони будуть на £ 100 більше, ніж стандартний газовий котел. 

Радники з питань клімату стверджують, що водень зможе опалювати лише близько 11 % будинків, тому що подача водню буде обмежена. Очікується, що більшість будинків буде обігріватися тепловими насосами, які витягують тепло з повітря, землі або води - щось на зразок холодильника, що працює в зворотному напрямку.

Планується субсидувати таке обладнання, але депутати британського парламенту говорять, що уряду доведеться сильно допомагати домовласникам. Більш того, теплових насосів потрібен високий рівень ізоляції, що не завжди можливо.

Розглядаються й інші технології. Наприклад, будинки в Корнуоллі може обігріти геотермальне тепло. Не виключається також використання і ядерної енергії для опалення. Але сама задача з перекладу опалення з газу на альтернативні способи буде дорогою і складною.