2015-10-21

Поглиблення співпраці ІФНТУНГ з Королівством Норвегія

19 жовтня 2015 року до університету з робочим візитом завітав Даніель Фьйортофт – партнер та керуючий директор компанії Sigra group (Королівство Норвегія). Мета візиту – обговорення напрямків співпраці у сфері екології, енергозаощадження та енергоефективності, розгляд варіантів розробки проектів з енергозаощадження для об’єктів комунальної сфери, бюджетних організацій та промислових підприємств.

В ході візиту відбулася низка заходів за безпосередньої участі Даніеля Фьйортофта, зокрема робоча зустріч у виконавчому комітеті Івано-Франків­ської міської ради, в якій взяли участь Сенчук І. В. – перший заступник Депар­та­менту комунального господарства, транспорту і зв’язку, Кромкач Н. О. – начальник управління економічного та інтеграційного розвитку, Дмитрученко І. М. – начальник відділу енергозбереження та екології управління економічного та інтеграційного розвитку, Дзьоба О. Г. – проректор ІФНТУНГ з науково-педагогічної роботи, Яворський А. В. – доцент кафедри енергетичного менеджменту і технічної діагностики ІФНТУНГ.

На зустрічі обговорювались результати реалізації енергетичних проектів на Івано-Франківщині, розглядались нові можливості залучення інвестицій, у тому числі і приватних, для впровадження проектів з енергозаощадження через використання особливих механізмів фінансування за участі енергосервісних компаній.

У другій половині дня Даніель Фьйортофт ознайомився з уже реалізованими проектами з енергозаощадження у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, серед яких індивідуальні паливні навчальних корпусів, гелієва колекторна установка, фотоелектричні панелі, тепловий насос, електроакумуляційна установка тощо. Норвезький гість зазначив високу активність та позитивні результати, досягнуті науковцями університету, у вирішенні питань енергозбереження та підвищення енергетичної ефективності. Також Даніель Фьйортофт прочитав лекцію для слухачів програми перепідготовки військовослужбовців, звільнених в запас, яка реалізується за участі уряду Королівства Норвегія та Міжнародного фонду соціальної адаптації.