2021-03-01

Північний Парс - новий газовий хаб Ірану

Приблизно в 120 км на південний схід від південної провінції Бушер, Іран володіє газовим родовищем, що містить більше 57 трлн. кубічних футів газу. Північний Парс - одне з родовищ з високим інвестиційним потенціалом.

За оцінками, для цього родовища будуть потрібні інвестиції в розмірі 16 мільярдів доларів, в тому числі 5 мільярдів доларів в сектор видобутку і 11 мільярдів доларів в сектор переробки і збуту (в основному заводи з виробництва СПГ).

Короткий огляд Північного Парса показує, що на даний момент пробурено 17 свердловин, і на Північному Парсі встановлено 26 морських платформ. Однак розробка і виробництво там ще не почалися.

Північний Парс, виробнича потужність якого дорівнює чотирьом фазам Південного Парса, має потужність з видобутку 3 600 кубічних футів газу на добу. Такий видобуток потребує буріння 46 свердловин. Рівень вилучення, передбачений для Північного Парса, становить 61 %.

Пріоритетом для Національної іранської нафтової компанії (NIOC) після зняття санкцій США є фінансування і залучення робочої сили для нових проєктів, включаючи Північний Парс. Розробка Північного Парса передбачається в чотири етапи, кожна фаза з продуктивністю близько 1,2 млрд. куб. футів газу на добу.

Географічна інтеграція здійснена на Північному і Південному Парсі, загальна площа яких становить 46 000 га. Північний і Південний Парс займають відповідно 16 000 га і 30 000 га.

Управління розвідки NIOC і нафтогазова компанія Pars спільно проводять дослідження для точної оцінки запасів газу на Північному Парсі.