2016-02-08

Під головуванням т.в.о. Голови Держгеонадр Миколи Бояркіна відбулась нарада, присвячена проблематиці видобутку бурштину

У Держгеонадрах 28 січня 2016 року відбулась нарада, присвячена питанням видачі спеціальних дозволів на користування бурштиноносними надрами. Фахівці Держгеонадр спільно з представниками геологічних підприємств, Громадської ради при Держгеонадрах, головами профільних комісій при Волинській та Рівненській обласних радах обговорили проблематику видобутку бурштину: масштаби діяльності незаконних старателей у розрізі областей, втрати держави через тіньовий ринок бурштину, екологічні та економічні наслідки такої діяльності.  

Обговорили підхід до вирішення ситуації з незаконним видобуванням бурштину,  запропонований у проекті Закону України «Про видобування та реалізацію бурштину», який прийнятий Верховною Радою України у першому читанні. 

У ході дискусії учасники заходу також проаналізували досвід інших країн у вирішенні аналогічних проблем, висловили пропозиції до вироблення системного підходу щодо регулювання у галузі видобутку бурштину та заходи, які сприятимуть охороні та раціональному використанню бурштиноносних надр.

Крім того, учасники наради обговорили інші актуальні питання у сфері надрокористування, зокрема зміни, яких зазнав Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами, у зв’язку з набранням чинності постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1173, а також механізми, що дозволять покращити оперативність та ефективність взаємодії органу з обласними радами, що сприятиме підвищенню якості надання адміністративних послуг надрокористувачам.