2016-04-04

ПАТ «Укрнафта» не признає своєї відповідальності за 27 млн. грн. боргу

Державна служба геології та надр вважає недоречним поведінку ПАТ «Укрнафта» яка вводить в оману своїх співробітників щодо справжньої причини про непродовження Службою дії спецдозволів на видобуток корисних копалин, і наголошує про недопустимість спекулювання державними інтересами. 

З приводу ситуації, яка склалася навколо Битків-Бабчинського  нафто газоконденсатного родовища повідомляємо: 
 Компанія ТОВ СП «УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД», яка є афілійованою структурою ПАТ «Укрнафта», була власником спеціального дозволу на видобування цього родовища. Компанія отримала спецдозвіл в 1995 році, строком на 20 років. Так, 27 липня 2015 року строк діючого дозволу закінчився.

Товариство звернулося із заявою про продовження дії цього дозволу. Однак,  спецдозвіл може бути пролонгованим тільки у тому випадку, якщо надрокористувач не має заборгованості перед Державою та не має порушень особливих умов спеціального дозволу. За інформацією Державної фіскальної служби  компанія ТОВ СП «УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД» має борг перед державним бюджетом за користування надрами у розмірі близько 27 млн.грн.

За таких умов Держгеонадра  була зобов’язана позбавити це підприємство права на продовження дії цього дозволу.  Держгеонадра неодноразово повідомляло надрокористувача, профспілкову організацію ПАТ «Укрнафта», Кабінет Міністрів, Міністерство екології та природніх ресурсів з приводу ситуації,  яка склалася.

Держгеонадра готова розглянути питання щодо продовження дії спеціального дозволу на Битків-Бабчинському родовищі, Лопушенянському родовищі Чернівецької області за  умов суворого дотримання чинного Законодавства. 

«В умовах тяжкої економічної кризи, просто не припустимо, щоб у підприємств були такі великі борги перед Державою. Люди повинні отримувати свою законну заробітну плату. А якщо держбюджет не буде наповнюватися вчасно, то і люди не будуть отримувати свою зарплату вчасно. Ми не можемо допустити заборгованості перед нашими громадянами. Мені прикро усвідомлювати, що таке потужне підприємство не спроможне нести відповідальності  перед Державою і перед своїми співробітниками, яких вони зараз вводять в оману щодо справжньої причини ситуації. Держгеонадра неодноразово попереджали цю компанію про необхідність вирішити цю проблему.  Вийти із складної ситуації можна двома засобами: сплатити борг повністю, або звернутися до ДФС з проханням про реструктуризацію боргу. І тоді, наша Служба, відповідно до чинного Законодавства, одразу розгляне питання щодо продовження Спецдозволів. Політики подвійних стандартів бути не може. Правда одна і вона на боці Закону України і її громадян», - прокоментував ситуацію т.в.о. Служби Микола Бояркін. 

Нагадаємо, 29 березня Окружний адміністративний суд міста Києва, де напередодні розглянули клопотання ПАТ «Укрнафта», призупинили наказ Держгеонадр від 26 січня 2016 року № 16 «Щодо зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами ПАТ «Укрнафта». Фактично цим рішенням суд позбавив Держгеонадра можливості виконувати свої функції та повноваження. Тобто суд заборонив приймати рішення про зупинення дії усіх спецдозволів, які належать  ПАТ «Укранафта» з підстав невиконання останньою  особливих умов спецдозволів, а саме в частині своєчасної та повної сплати ренти.