2016-04-04

Круглий стіл в Полтавській ОДА по поточним питанням роботи підприємств нафтогазової галузі області

1 квітня 2016 року в приміщенні Полтавської облдержадміністрації під керівництвом голови облдержадміністрації Валерія Головка відбулася нарада з порядком денним: «Про поточні питання роботи підприємств нафтогазової галузі області».

На нараду були запрошені керівники провідних підприємств нафтогазової галузі Полтавщини, представники депутатського корпусу.

На нараді виступив Генеральний директор ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК Надра України» Петро Голуб. У своїй промові він відмітив, що Полтавська область займає перше місце серед областей за обсягами запасів та ресурсів вуглеводнів, де видобувається близько 36,9 % газу 65,9 % газового конденсату та 10% нафти.

Але, не дивлячись на обнадійливий стан розвіданих запасів та ресурсів, видобуток вуглеводнів зменшився і падіння зберігається, впали й темпи приросту запасів, низькі і коефіцієнти вилучення вуглеводнів, особливо нафти. Основна причина низької ефективності робіт – це відсутність коштів, спрямованих на геологорозвідувальні роботи та впровадження нових технологій і сучасного обладнання. Успішність геологорозвідувальних робіт на нафту і газ на сучасному етапі в значній мірі залежить від науково-геологічного рівня обґрунтованості, глибокого аналізу геолого-геофізичного матеріалу та достовірності прогнозу нафтогазоносності для вибору об’єктів для розміщення буріння.

Саме для вирішення цих задач на базі ДП «Полтаванафтогазгеологія» і був створений геологічний центр «Укрнаукагеоцентр», який на даний час має можливість працювати на перспективу пошуків не тільки традиційних покладів ВВ, а й нетрадиційних, зокрема сланцевого газу, газу ущільнених порід-колекторів, газу центрально-басейнового типу.

Генеральним директором ДП «Укрнаукагеоцентр» П.С. Голубом була внесена пропозиція щодо відновлення спеціального фонду в Держбюджеті України для фінансування геологорозвідувальної галузі, який складався б частково з податків, що сплачуються надрокористувачами за видобуток корисних копалин, кошти від продажу геологічної інформації, спеціальних дозволів на користування надрами та інших послуг Державної служби геології та надр України.

У доповіді були також окреслені перспективи нарощення видобутку нафти і газу на території Полтавської області та України, внесені конкретні пропозиції по сприянню облрадою і облдержадміністрацією у проведенні геологорозвідувальних та видобувних робіт.

Голова обласної ради Олександр Біленький у своєму виступі вніс пропозицію про розробку критеріїв погодження облрадою надання спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами потенційним надрокористувачам у відповідності зі змінами до Постанови КМУ № 615 від 30 травня 2011 року.