2015-09-25

Пам'ять про Михайла Ковалка вшанували відкриттям меморіальної дошки в Києві

Подія відбулася 23 вересня 2015 року в м. Києві за адресою: провулок Михайлівський, 12.

На урочистостях з цієї нагоди, крім родини Михайла Петровича, були присутні його колеги та друзі:

Ігор Діденко, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України, колишній в.о. голови правління НАК «Нафтогаз України»;

Юрій Вітренко, Директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України»

Дмитро Єгер, ветеран нафтогазової галузі, Доктор технічних наук, член-кореспондент Національної Академії Наук України, академік Української нафтогазової академії, фахівець у галузі розробки нафтових і газових родовищ;

Михайло Андріїшин, кандидат технічних наук, фахівець у галузі транспортування газу

Орест Климпуш, колишній депутат Верхової Ради України, голова Федерації роботодавців транспорту ті інші.

У вступному слові Ігор Діденко наголосив на видатних заслугах Михайла Петровича та його визначальній ролі в становленні нафтогазового комплексу. Згадав, що Михайло Ковалко був людиною дуже професійною, вимогливою, чудовим наставником для молоді та прикладом для колег, справжнім патріотом України, ідеологом філософії енергетичної незалежності нашої держави.

Колеги по депутатському корпусу згадували заслуги Михайла Ковалка в питаннях розробки базових принципів та ідей створення вітчизняного нафтогазового комплексу, систематизації науково-практичного підходу до організації роботи в цій галузі, активну участь у законотворчій роботі.

Присутні багато розповідали про новаторські таланти Михайла Петровича, який був автором 35 винаходів, 90 друкованих праць у сфері газу та нафти. Колеги відмітили, що заслуги Михайла Петровича ще за життя були належно визнані керівництвом держави. Заслужений винахідник, заслужений працівник промисловості України, лауреат Державної премії України з питань науки і техніки, дипломант міжнародної премії ім. Академіка Губкіна, доктор технічних наук, член Академії гірничих наук, Української нафтогазової академії, - Михайло Петрович і сьогодні залишається взірцем вірності улюбленій справі, колективу, родині та країні.

 Діти Михайла Петровича: Катерина Михайлівна та Олександр Михайлович подякували за вшанування пам'яті свого батька та висловили переконання, що відкриття Меморіальної дошки Михайла Петровича Ковалка має величезне значення не лише для тих, хто знав та любив його, але і для всіх українців, які мають бачити перед собою приклад невтомної праці на благо колективу, суспільства та держави.