2022-01-24

Отримано обнадійливі результати сейсмики на структурі Айпара у Каспійському морі

Компанії SOCAR та Equinor очікують на наявність запасів нафти та газу промислового значення на структурі «Айпара» в азербайджанському секторі Каспію. Представники компаній вже обговорили підсумки сейсміки на нараді у п'ятницю.

У ході зустрічі сторони обмінялися думками щодо інших напрямів співробітництва, включаючи розробку блоку родовищ «Азері-Чіраг-Гюнешлі» (АЧГ).

Equinor та SOCAR в Азербайджані наразі співпрацюють за проєктами розвідки та видобутку на блоці АЧГ, родовищі Карабах та ділянці Ашрафі-Дан Улдузу-Айпара.

У березні 2020 року SOCAR та Equinor підтвердили відкриття родовища Карабах за підсумками оцінного буріння. Геологічні запаси нафти на родовищі спочатку оцінюються у понад 60 млн тонн. Видобувані запаси оцінюються у понад 21 млн. тонн нафти і 13 млрд. кубометрів газу.

Видобуток першої нафти на родовищі планується розпочати 2025 року, потім – видобуток першого газу. На піку щодобово з родовища планується видобувати понад 5 тис. тонн нафти та до 4,5 млн. кубометрів газу.

Проєкт первинної розробки родовища Карабах передбачає буріння 12 свердловин - 6 нафтових, 3 газових та 3 водонагнітальних свердловин.

Контрактна площа Ашрафі - Дан Улдузу-Айпара розташована за 50 км на схід від Баку, за 14 км на схід від берегової лінії Азербайджану (Абшеронського півострова) і за 7 км на схід від островів Чилов і Піраллахи. Глибина моря варіюється від 20 до 225 метрів.

Родовище Ашрафі із запасами в 13 млрд кубометрів газу та 17 млн ​​тонн конденсату було відкрито у 1999 році. Розташоване за 100 км на схід від Баку. Глибина моря у районі родовища змінюється від 250 до 450 метрів.