2021-09-27

Останнє «нафтове» авто в Норвегії може бути продано в квітні 2022 року

Щомісяця в Норвегії продається все менше і менше бензинових і дизельних автомобілів. З початку 2021 року в ТОП-15 найбільш продаваних автомобілів Норвегії всього оди гібрид (PHEV) і 14 батарейних електромобілів (BEV), зазначають ЗМІ. 

За прогнозом, якщо побудувати графік продажів ДВЗ-автомобілів і намалювати лінію тренда, то виявиться, що останній «нафтової» автомобіль в цій країні куплять в квітні 2022 року. 

У реальному світі ця подія відбудеться помітно пізніше, так як в країні з населенням понад 5 млн чоловік обов'язково знайдеться хоча б кілька користувачів, які купуватимуть бензинові та дизельні автомобілі навіть попри величезні податки. Однак коли частка таких автомобілів в структурі продажів впаде до одиниць відсотків, їхнім внеском можна буде знехтувати хоча б з математичної точки зору. Також не варто випускати з уваги особливості статистики, включаючи віднесення гібридів. 

Більшість розвинених країн світу вже озвучили орієнтовні дати повної відмови від продажу ДВЗ-автомобілів - це 2030-2035 роки. Норвегія планувала здійснити цей процес ще швидше, встановивши в якості орієнтира 2025 рік, і, схоже, встигне зробити це ще раніше. Швидше за все, ще до введення в силу законодавчої заборони, яка прямо зобов'язує зупинити продаж, настане момент, при якому купувати і утримувати електромобілі буде дешевше, ніж «нафтові» автомобілі, а їхні характеристики влаштують навіть затятих фанатів ДВЗ-моделей.