2021-09-27

Оператори системи розподілу – основа для «зеленого» енергетичного переходу України

16 вересня вперше був організований міжнародний онлайн-Круглий стіл «ОСР на шляху енергетичного переходу України: нові виклики, регуляторні зміни та інвестиційні можливості» присвячений перспективам розвитку ОСР, регуляторним змінам в Україні та інвестиційним можливостям операторів системи розподілу (ОСР).

Як заявили представники Єврокомісії  Оператори системи розподілу відіграють ключову роль в «зеленому» енергетичному переході України відповідно до Європейського «зеленого» курсу. Українські електромережі потребують інвестицій для оновлення та модернізації.

Стимулюючі інвестиції RAB-тарифи надзвичайно важливі для системного інвестування в оновлення мереж і розвитку їх функціональних можливостей для зростаючих потреб ВДЕ сучасних міст та регіонів.

Фергал Макнамара, голова комітету з розподілу та розвитку ринку Eurelectric, зазначив, що енергетичний перехід ставить перед українськими ОСР ті ж виклики, що і для країн ЄС-27. ОСР – є основою енергетичного переходу в Європі, і їх інвестиційні потреби зростуть на 50-70 %, щоб стати придатними для цілей енергопереходу.

Рута Балтаузе з групи підтримки України в Європейській Комісії, наголосила, що європейська співдружність бачить вдосконалення в питаннях прозорості та розумінні важливості інвестицій в мережі в Україні. Про це свідчить реформа ринку електроенергії та впровадження стимулюючого інвестиції RAB-регулювання.

Іван Гелюх, CEO ДТЕК Мережі, підкреслив, що ринок електроенергії в Україні швидко змінюється, стикаючись з новими тенденціями, такими як зростання відновлюваних джерел енергії, просьюмерів, розподілених ресурсів та електромобільності.