2021-09-27

Консорціум TAP про хід досліджень можливості транспортування водню

Консорціум Трансадріатичного трубопроводу (TAP), який використовується для постачання азербайджанського газу в Європу, оголосить попередні результати досліджень з транспортування водню до кінця 2021 року, повідомив Trend голова відділу зовнішніх зв'язків TAP Вугар Вейсалов.

"Ми знаходимося в процесі оцінки ступеня, в якій TAP може технічно пристосуватися до транспортування суміші природного газу і водню. Наразі консорціум TAP вивчає вимоги до конструкції нового обладнання для транспортування водню. На даний момент проводиться початкове дослідження, і попередні результати очікуються до кінця року", - сказав він.

Відзначимо, що поставки азербайджанського газу в Європу розпочалися в кінці 2020 року із запуском "Південного газового коридору" (ПГК). За TAP, який є європейською частиною ПГК, щорічно поставлятимуться вісім мільярдів кубометрів газу до Італії і по одному мільярду кубометрів газу до Греції і Болгарії. На сьогодні поставки газу по TAP досягли п'яти мільярдів кубометрів. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) очікує, що TAP в найближчі два роки вийде на повну потужність прокачування в 10 мільярдів кубометрів на рік.