2021-02-09

ОПЕК відзначатиме 60-річчя у травні в Багдаді

Країни ОПЕК можуть провести зустріч в Багдаді на честь 60-річчя картелю у другій половині травня, якщо польотні обмеження на той час будуть зняті, йдеться в листі міністра нафти Іраку Іхсана Абдель Джабера, адресованому генсеку ОПЕК. 

ОПЕК заснована в вересні 1960 року на нафтовій конференції в Багдаді п'ятьма державами - Іраном, Іраком, Кувейтом, Саудівською Аравією і Венесуелою. Пізніше до них приєдналися й інші країни. Станом на лютий 2021 року, до складу ОПЕК входять 13 країн: Алжир, Ангола, Венесуела, Габон, Іран, Ірак, Конго, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Нігерія, Саудівська Аравія, Екваторіальна Гвінея. Штаб-квартира розташована у Відні. На ОПЕК припадає близько третини всього світового видобутку нафти. Як свого часу говорили в ОПЕК, святкова зустріч членів картелю повинна пройти в виставковому комплексі Al-Shaab в Багдаді. Зустріч включатиме не тільки міністерські консультації, а й музичні та культурні заходи.

60 років ОПЕК виповнилося ще у вересні 2020 року, проте через епідеміологічні обмеження зустріч перенесли на 26 лютого 2021 року. «Через невизначеність з новими обмеженнями ми не зможемо організувати цю зустріч і пропонуємо провести її в другій половині травня 2021 року в Багдаді», - пише міністр.