2021-02-09

ДТЕК передав шахти Добропіллявугілля новоствореному державному підприємству

Пресслужба ДТЕК повідомляє, що 25 січня, як передбачено Постановою КМУ №1215, було завершено процес повернення шахт Добропіллявугілля з оренди ДТЕК в управління державою. Відповідні акти підписали новостворене державне підприємство «Добропіллявугілля-видобуток», Фонд державного майна України та ДТЕК Добропіллявугілля. 

Домовленість припинити договір оренди шахт Добропіллявугілля була досягнута в результаті рішення Кабміну про створення вертикально-інтегрованої компанії за участю ПАТ «Центренерго» і державних вугледобувних підприємств. Головна мета - стабілізація ситуації з реалізацією вугілля та забезпечення шахтарів Добропілля стабільною роботою, а державну генерацію – ресурсною базою.

«В умовах кризи в енергетичній галузі України пріоритетним завданням ДТЕК, як відповідальної та надійної компанії, було забезпечення шахтарів Добропілля стабільною роботою. Інтеграція з державною тепловою генерацією є гарантією збуту вугілля, а отже – і роботи для добропільських шахтарів. Завдяки нашим інвестиціям держава отримала ефективне підприємство, яке здатне постачати на ТЕС понад 2 млн тонн вугілля на рік (товарної якості). При цьому, середньодобовий видобуток з однієї лави на шахтах Добропіллявугілля на 75% більший, ніж на державних шахтах, продуктивність праці вище майже у 6 разів, а собівартість видобутку нижче у 3-10 раз. Процес повернення підприємства відбувався прозоро та відповідно до норм чинного законодавства. Як і обіцяли, ми виконали свої зобов’язання перед державою та зробили все можливе, щоб забезпечити безперебійний видобуток вугілля під час перехідного періоду», - прокоментував Ільдар Салєєв, генеральний директор ДТЕК Енерго.

Управління цілісним майновим комплексом від ДТЕК Добропіллявугілля перейшло до новоствореного державного підприємства «Добропіллявугілля-видобуток».

Також компанія у повному обсязі сплатила борги за оренду шахт Добропіллявугілля (230,7 млн грн, включаючи пеню), які сформувалися з весни 2020 року, коли ДТЕК був змушений зупинити на 3,5 місяці підприємство через незатребуваність українського вугілля.