2016-03-01

Обсяг незаконного видобутку бурштина сягає 300 тонна на рік – Світлана Коломієць

Щорічно в Україні, за різними оцінками, нелегально видобувають від 120 до 300 тонн бурштину. Про це заявила заступник міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць під час круглого столу в Укрінформі "Нелегальне видобування бурштину в Україні - масштаби проблеми і способи її вирішення".

За її словами, лише 4 тонни каменю було видобуто у 2015 році на підприємствах, що мають відповідні дозвільні документи. Все інше – тіньовий ринок. "Щорічно, за різними оцінками, в Україні нелегально видобувають від 120 до 300 тонн бурштину на рік, а обсяг тіньового ринку становить 230-300 млн дол. При цьому надходження до бюджету є мізерними. Так, у 2015 році рентна плата за видобуток бурштину склала лише 50 тис. грн. Цього року у держбюджеті заплановані надходження на рівні 1,5 млрд. грн. Але щоб мати такі показники треба залучати інвесторів та нещадно боротись з нелегальним видобутком", - зазначила вона.

При цьому, за її словами, нелегальне видобування бурштину завдає значних збитків навколишньому середовищу. "У Житомирській області від нецивілізованого видобутку бурштину виявлені 220 га пошкодженої землі, у Волинській області - 4 га, в Рівненській - 169 га пошкоджених земель. Площа пошкоджених земель становить тисячі гектарів, точних даних наразі не має жодна держструктура", - заявляє заступник міністра.