2016-03-01

М. Бояркін щодо позиції облрад у питанні погодження спецдозволів на користування надрами

Відповідно до змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою  Кабінету Міністрів України № 615 від 30.05.2011 року, що були ухвалені постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1173, органи місцевого самоврядування пришвидшили прийняття рішень щодо погодження  надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Згідно з новим законодавством, Державна служба геології та надр України зобов’язана в одноденний термін надіслати пакет документів від заявника на погодження до обласних рад. Також Служба встановлює строк розгляду документів обласною радою. За результатами розгляду цих документів, органи місцевого самоврядування приймають рішення, яке надсилають Службі для надання спеціального дозволу. Згідно з новим порядком, у разі ненадання органами місцевого самоврядування погодження впродовж встановленого Службою строку, видача дозволу вважається погодженою.  

Нова процедура погодження спецдозволів суттєво пришвидшує реалізацію поточних проектів в галузі, а також відкриває її для нових інвесторів.
Держгеондра надає дозволи на користування надрами із суворим дотриманням вимог чинного законодавства, враховуючи рішення органів місцевого самоврядування. Служба звертається до рад усіх рівнів з пропозицією розглядати документи для погодження надання надр у користування у встановлені законодавством строки та відповідно до його вимог.

Закликаємо органи місцевого самоврядування не втягувати Держгеонадра в політичні ігри, що ведуться останнім часом певними політичними партіями в питанні погодження спецдозволів. Наголошуємо, що такі партійні переслідування мають виключно приватні мотиви з метою незаконного тиску на роботу Служби.