2019-11-01

NASA випробовує апарат, який шукатиме воду для майбутнього поселення на Місяці

Агентство NASA випробовує апарат для розвідки родовищ водяного льоду на Місяці, який необхідний для майбутнього поселення, передає портал Universe Today.

NASA в рамках проекту Артеміда (Artemis) планує відправити астронавтів на Місяць у 2024 році, з подальшим створенням там постійного поселення. Для місячної станції необхідна велика кількість води, яку можна використовувати в різних якостях: від питної води й зрошення до виробництва кисню та водневого палива.

Вченим давно відомо, що в місячних полярних регіонах є велика кількість водяного льоду. Це було підтверджено в 2009 році, коли NASA розбило розгінний модуль супутника LCROSS поблизу південного полюса Місяця й дослідило пил, що піднявся після падіння. За даними різних місій, на Місяці потенційно знаходяться мільйони тонн водяного льоду.

Лід поступово накопичувався в результаті ударів комет і метеорів, а також взаємодій між сонячним вітром та місячним ґрунтом. Відсутність прямих сонячних променів у полярних областях Місяця не дозволяла льоду сублімувати в кисень і водень та розсіюватися в космосі.

Щоб отримати доступ до цієї води, вчені повинні більше дізнатися про місцезнаходження й природу родовищ, а також розробити програму видобування її з місячного ґрунту. З цією метою NASA працює над місяцеходом, який буде складати карту покладів льоду в південній полярній області Місяця.

Апарат під назвою Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) планують доставити на Місяць у 2022 році. Місяцехід оснастили системою нейтронних спектрометрів (NSS) для виявлення відкладень води під поверхнею. VIPER буде збирати зразки ґрунту на глибині до одного метра, а потім досліджувати їх за допомогою мас-спектрометра MSolo й інфрачервоного спектрометра NIRVSS.

Апарат доставлять на поверхню Місяця за допомогою програми NASA CLPS, у рамках якої агентство наймає комерційних підрядників для відправлення вантажів на Місяць. Перші доставки заплановані на липень 2021 року.