2019-11-01

Експерт DiXi Group - про прозорість держпідприємства та стандарти ІПВГ

Дослідження про роль національної нафтогазової компанії у розвитку сектору представив під час семінару з підготовки валідації України по звіту ІПВГ експерт DiXi Group Тарас Ткачук. Захід проходив 29-30 жовтня у Києві.

У рамках секції про прозорість держпідприємств Т. Ткачук зробив презентацію огляду дослідження Інституту управління природними ресурсами (NRGI). У ньому викладені рекомендації NRGI щодо розкриття інформації державними видобувними підприємствами, які грунтувалися на стандартах ІПВГ, звітах Світового банку, ОЕСР та Transparency International. Також вони враховували низку публічно доступних звітів NRGI про прозорість та розкриття інформації державними підприємствами, а також аналіз чинних кращих практик.

У виступі були окреслені основні виклики для компанії та рекомендації з подолання ризиків. Зокрема,  з питань  зменшення прибутку після анбандлінгу, зниження видобутку нафти, податкових боргів "Укрнафти" та неможливості досягнення цілей Концепції розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року.

Під час семінару розглянули зміни у Стандарті ІПВГ за 2019 рік, вимоги ІПВГ щодо держпідприємств, прогрес України в імплементації Закону про забезпечення прозорості у видобувних галузях. Відбулась дискусія про виправні дії, шляхи їх вирішення та основні кроки другої валідації України. Зокрема учасники обговорили наступні питання, що стосувалися державних підприємств, - частка власності держави, дані щодо видобутку, повнота інформації, доходи від транспортування, операції, пов’язані з держпідприємтвами, якість даних, квазіфіскальні витрати, вклад в економіку.

У заході взяли участь представники Міжнародного секретаріату ІПВГ, Національного Секретаріату ІПВГ,  Міністерства енергетики та захисту довкілля, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Державної фіскальної служби, Фонду держмайна, а також представники видобувних держпідприємств та громадських організацій.

Семінар проводив Національний секретаріат Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) в Україні за підтримки Фонду «Відродження».