2020-07-22

НАК "Надра України" - про результати діяльності за півріччя та ін.

Про виклики на посаді голови правління

Найбільшим викликом є власний стандарт якості роботи: ти розумієш, що кожен день необхідно робити крок уперед, бо інакше лишишся позаду. Це стосується усього — новий підхід до управління, діджиталізація процесів всередині компанії, впровадження стандартів прозорості та відкритості, залучення молодих фахівців, вивчення і впровадження передового досвіду — синергічне поєднання усіх складових дає результат. Виклик у тому, аби не втратити пильність та вчасно прийняти зважене рішення, навіть якщо воно «непопулярне».

Про Covid і падіння цін на нафту

Світова економічна криза внесла свої корективи у роботу галузі. Ціни на мінеральні ресурси впали суттєво, але це не повинно зупинити тих, хто хоче видобувати, бо рано чи пізно ціна піде вгору. Зараз насправді вдалий момент для проведення геологорозвідки, для вивчення нових перспективних ділянок, для розширення мережі родовищ, де ведеться видобування, для нарощення мінерально-сировинної бази. Ми плануємо працювати по кожному із цих напрямків.

Про відновлення потенціалу дочірніх підприємств

Протягом останніх десяти років дочірні підприємства Компанії перебувають у досить складних фінансових умовах.

Застаріле, неконкурентне обладнання, обтяжлива розгалужена інфраструктура, недостатня завантаженість потужностей підприємств, — все це спричиняє дефіцит обігових коштів. Наслідок — накопичення  боргів, зокрема по ЄСВ та пільгових  пенсіях.

За період мого перебування на посаді заборгованість дочірніх підприємств Компанії по ЄСВ та пільгових пенсіях скоротилась на 20 млн. грн. При цьому, за фінансової підтримки Компанії дочірніми підприємствам сплачено 36,8 млн. грн. податків, з яких  25,0 млн. грн. заборгованість  минулих років та донараховані штрафні санкції, а решта — поточні платежі.

Станом на 01.07.2020 заборгованість дочірніх підприємств Компанії по сплаті ЄСВ вперше за останні 10 років відсутня.

Про результати фінансово-господарської діяльності Компанії та дочірніх підприємств за 1 півріччя поточного року

За більш ніж півроку нам вдалося укласти  близько десяти нових договорів оренди свердловин, а найближчим часом плануємо укласти ще декілька. Всі ці свердловини відновлені на балансі Компанії з ліквідаційного фонду та передані в оренду надрокористувачам з метою отримання додаткових фінансових ресурсів Компанією. Ми сконцентрувались на тому, аби відновити роботу наявних свердловин і нарощувати видобуток вуглеводнів, бо це — енергетична безпека держави, яка для нас є партнером номер один.

При цьому, загальний обсяг доходів по консолідованій звітності зріс майже на 25%.

За 6 місяців поточного року Компанією в цілому сплачено до держбюджету понад 70 млн.грн., що на 75% більше ніж в аналогічному періоді минулого року.

Прибуток Компанії за 1 півріччя поточного року очікується на рівні 3 млн.грн., що у 9 разів перевищує фінансовий результат аналогічного періоду минулого року.

Про актуалізацію Загальнодержавної програми розвитку МСБ

Із Держгеонадрами та підприємствами, що їм підпорядковуються працюємо над актуалізацією Програми. Проаналізували і побачили, що видатки на її реалізацію раніше розпорошували по усіх наявних в Україні видах корисних копалин — в результаті ефект був мінімальним. Зараз прийшли до розуміння: не треба намагатись розпорошувати вкрай обмежені фінанси на усі ресурси, яких у нас більше ста. Візьмемо за приклад досвід європейців та американців: визначимо пріоритети, – критичні та стратегічні корисні копалини, – і сконцентруємося на них. Наскільки мені відомо, Служба обговорила цю позицію із геологами своїх підприємств, урядовими установами.

Про досвід західних партнерів

Перш за все — це робота над створенням національного репозитарію геологічних даних, оцифровування геологічної інформації. У НАК «Надра України» є потенціал стати фундаментом для реалізації такого проєкту. Ми вже маємо певні напрацювання щодо того, як це має бути, ознайомилися із тим, як це реалізовано у Великобританії та США, як такі проєкти виконують великі компанії-лідери галузі, зокрема Schlumberger. Сподіваюсь, що спільно із Державною службою геології та надр, геологічними підприємствами зможемо розробити найбільш оптимальний варіант системи репозитарію для України, з урахуванням локальних особливостей роботи галузі.

Про ЗУГ і Міцкевича

«Західукргеологія» наразі знаходиться на межі виживання: непокриті збитки підприємства станом на квітень 2020 року становили більше 62 млн грн. Лише у цьому році НАК «Надра України», щоб підтримати його діяльність видала майже 19 млн грн фіндопомоги. Як довго ми можемо дотувати ЗУГ? При цьому сам колектив звернувся до Компанії із листом, яким запропонували розглянути можливість продажу майна, що не задіяне у виробничій діяльності, аби погасити борги та уникнути банкрутства підприємства. Рішення про відчуження будівлі уповноваженим органом ухвалено, торги відбуватимуться на електронному аукціоні з використанням електронної торгової системи, що забезпечить добросовісну конкуренцію між потенційними покупцями, прозорість, відкритість продажу. Будівлю буде продано за вартістю не нижче оціночної яка становить 358 млн грн. Підписання договору купівлі-продажу будівлі буде здійснювати саме ДП, яке отримає винагороду повіреного на рівні 140 млн грн. Ця сума дасть змогу погасити борги підприємства і забезпечити його безперебійну роботу. Таких умов продажу нерухомого непрофільного майна в історії дочірнього підприємства та Компанії ще не було, ми зробимо це чесно та прозоро!

Перед ЗУГ поставлено питання надати позицію трудового колективу щодо продажу будівлі на пл. Міцкевича,8.

Я мав намір особисто бути присутнім на зборах трудового колективу. Однак, на тому тижні ЗУГ повідомило Компанію про підтверджений випадок коронавірусу СОVID в одного з працівників підприємства, тому з метою запобігання поширення коронавірусу СОVID  та попередження захворювання працівників дочірнього підприємства й Компанії, збори трудового колективу переносяться та можуть бути проведені не раніше ніж через 14 днів за умови відсутності нових лабораторно підтверджених випадів СОVID.

Здійснено із заявленого в попередньому інтерв’ю

По-перше, проведена робота щодо розірвання договорів оренди з орендарями, які порушують зобов’язання щодо своєчасного та повного розрахунку за орендоване майно, та надають орендовані приміщення в суборенду без згоди Компанії. В результаті таким недобросовісним орендарям приміщень вже направлено листи про дострокове розірвання 14 договорів.

По-друге, надано доручення ЗУГ щодо укладення прямих договорів оренди приміщень на пл.Міцкевича, 8 в м. Львів із суборендарями на негірших умовах. Оскільки всі попередні роки, ЗУГ по укладених договорах оренди отримував в декілька разів менше коштів, ніж орендарі по укладених договорах суборенди цих приміщень. Це є неприпустимим для дочірнього підприємства Компанії.

Компанія подала позов до суду щодо розірвання договору оренди приміщень за адресою: м. Львів, площа Міцкевича, 8 з ТОВ «Львівкнига», з одним з найбільших орендарів, у зв’язку з порушенням цим орендарем умов договору оренди.

Крім того, з огляду на звернення ЗУГ щодо продажу попереднім керівництвом значної кількості об’єктів нерухомого майна за заниженою вартістю та на невигідних умовах, ми також подали позов до суду про оскарження договору відчуження майна Компанії за адресою вул. Зелена,111 в м. Львів. Проводимо роботу щодо перевірки умов укладення договорів купівлі-продажу інших об’єктів нерухомого майна.

Про майбутнє

Майбутнє цілком і повністю залежить від нас, від тих рішень, які приймаємо сьогодні. Вірю, що ми рухаємося у правильному напрямку, адже, окрім вже зазначених кроків багато уваги докладаємо до тісної комунікації із науковою спільною та молодими фахівцями, які вже завтра будуватимуть нову галузь. Збереження та підготовка конкурентних спеціалістів — один із пріоритетів, і ми намагаємось стимулювати підприємства Компанії, аби ті залучали до роботи випускників-геологів.