2020-07-22

Нафтогаз відновлює буріння на Стрілковому газовому родовищі

ДАТ «Чорноморнафтогаз» (входить в структуру НАК «Нафтогаз України») розпочало буріння нової свердловини №87 на Стрілковому родовищі (шельф Азовського моря), в межах Арабатської стрілки що у Херсонській області.

Зазначена свердловина з похило-скерованим профілем глибиною по вертикалі 550м по стволу 870м. Буровим підрядником виступає філія бурове управління «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування». Буріння планують завершити у 3 кварталі 2020р.

Це перша нова свердловина «Чорноморнафтогазу» з 2013р. Територія УКПГ була захоплена російськими військовими, у 2015р війська відійшли південіше на територію окупованого Криму. До 2016р розробку Стрілкового родовища здійснювала компанія "Пласт" опального депутата Олександра Онищенка (зараз знаходиться в розшуку).

Як повідомив Андрій Коболєв - глава Нафтогазу на своїй сторінці в мережі Facebook: «Це особливий проект для Нафтогазу — видобутий газ призначається для безперебійного забезпечення газом Генічеська та Геніческого району, які не з'єднані з магістральною ГТС. Ми вважаємо, що збільшення видобутку на Стрілковому родовищі найбільш перспективний варіант газозабезпечення для Генічеська і логічний крок для Нафтогазу. Особливо, порівняно з варіантом будівництва окремого магістрального газогону коштом Нафтогазу. Буріння свердловини розпочала команда Технічного дивізіону (Стрийського ВБР), з підтримкою Weatherford (США), який забезпечує роботи з геофізики. Завдання для наших буровиків на наступні два місяці — досягти покладів газу та повністю забезпечити потреби Генічеську до початку опалювального сезону 2020-2021. Стрілкове родовище — багатостраждальний актив нашої Групи. З 2014 до 2017 родовище експлуатувалася в невигідних умовах СД з сумновідомим «Пласт». Після розірвання договору і повернення родовища під контроль Чорноморнафтогазу були відремонтовані будинки операторів, проведена діагностика морських та наземних газопроводів, закуплені основні засоби та введена в експлуатацію осушка газу».

Нагадаємо 25 лютого 2020р ПП «Українська сервісна бурова компанія-1» (УСБК-1) перемогло у тендері  «Чорноморнафтогазу» на спорудження похило-скерованої оціночно-експлуатаційної свердловини №87 Стрілкового газового родовища «під ключ» вартістю 65 млн грн (з ПДВ). Однак роботи передбачені тендером вирішили виконати власними силами.

Довідка ExPro:

Стрілкове газове родовище розташоване на Арабатській стрілці на відстані 44 км від м Генічеськ. Родовище відкрито у 1964р, введено в розробку на береговій частині у 1976р, де пробурили 3 свердловини (№5, 10, 14). А розробка прибережної частини родовища здійснювалась за допомогою двох морських платформ СМП-112 (1981р) і МСП-115 (1983р) кущовим методом з чотирьох експлуатаційних свердловин на кожній. Платформи з’єднані з береговим комплексом підводним газопроводом.

На сьогодні розробка родовища здійснюється 3-ма свердловинами: №80, 81 82 (МСП-112). Початкові запаси родовища складають 3,755 млрд куб м газу.