2021-02-10

Найбільший в світі СПГ-проєкт побудує Катар

Остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва найбільшого в світі проєкту з виробництва СПГ прийняла катарська державна нафтогазова компанія Qatar Petroleum (QP). Підприємство дозволить збільшити потужності виробництва СПГ країни на 43 %.

«Qatar Petroleum прийняла остаточне інвестиційне рішення по розробці проєкту у східній частині Північного родовища (NFE), найбільшого в світі СПГ-проєкту, який дозволить збільшити потужності виробництва СПГ Катару з 77 млн ​​тонн на рік до 110 млн тонн на рік», - йдеться в релізі QP. Виробництво передбачається почати в четвертому кварталі 2025 року. Крім СПГ проєкт буде також виробляти конденсат, ЗВГ, етан, сірку і гелій, відзначає компанія.

Підписаний контракт на прооєктування, МТО і будівництво охоплює спорудження чотирьох виробничих ліній потужністю по 8 млн тонн на рік кожна, а також супутні об'єкти, повідомляється в пресрелізі. Вартість проєкту NFE оцінюється в $ 28,75 млрд - це одне з найбільших вкладень QP в енергетичну галузь за останні кілька років. 

Qatar Petroleum QP контролює всі складові нафтового сектора Катару, включаючи розвідку, видобуток, переробку, транспортування і зберігання. Катар - провідний виробник СПГ в світі.

У 2017 році він зняв введений в 2005 році мораторій на розробку Північного родовища газу, розташованого на північному сході від свого узбережжя. Це - частина надгігантського родовища нафти і газу в Перській затоці, іншу частину якого - Південний Парс - розробляє Іран.