2021-02-10

На Алясці відновлюється обговорення газового мегапроєкту

В американському штаті Аляска відновилося обговорення гігантського газового проєкту, що включає виробництво СПГ і будівництво трубопроводу від родовищ, виявлених BP і ExxonMobil в окрузі Норт Слоуп. Спочатку вартість проєкту оцінювалася в $ 38,7 млрд.

Як повідомляє Reuters, президент корпорації Alaska Gasline Development Френк Річардс представив раді директорів доповідь, де стверджується, що газопровід вартістю $ 5,9 млрд і протяжністю близько 800 км зможе почати подавати газ в центральну частину Аляски в 2025 році. Це більше половини відстані від газових родовищ на півночі штату до передбачуваного місця розміщення виробництва СПГ на півострові Кенан на південному заході Аляски.

Аляска підписала угоду з великими нафтогазовими компаніями про реалізацію цього проєкту в 2014 році, проте компанії незабаром відмовилися від участі в ньому, і вирішили виступити влади штату. У травні Alaska Gasline Development отримала федеральний дозвіл на будівництво проєкту і тепер спільно з неназваною приватною компанією розраховує на заходи державної підтримки, які могли б покрити близько 75 % витрат на першому етапі і допомогти залучити зовнішні інвестиції.