2021-06-03

Нафтовий попит до середини 2022 року може повернутися до передковідного рівня

У Сполучених Штатах і Європі зростають обсяги туристичних поїздок, що стимулює попит на паливо. Однак відновлення світового попиту на нафту залежить від реакції азіатських ринків на COVID-19, передає CNBC з посиланням на думку аналітика Energy Aspect Амріти Сен.

У Південно-Східній Азії вводяться нові COVID-обмеження, і це може загальмувати повне відновлення попиту на сиру нафту до середини 2022 року, заявила вона в своєму виступі на каналі CNBC.

«Попит в Китаї швидко зростає. Але, як ми знаємо, Індія зазнає великих труднощів. Багато інших азіатських країн в тій чи іншій формі також повертаються до карантину», - сказала Сен. 

У той час як Індія продовжує боротися з руйнівною другою хвилею COVID-19, кількість нових щоденних випадків захворювання різко зросла в інших частинах Азії. За даними Worldometer, за останній місяць загальна кількість випадків захворювання в Таїланді, В'єтнамі, Камбоджі та інших країнах регіону збільшилася у понад два рази. 

«Реальність така, що крім іншого Азія бажає досягти нульової кількості хворих замість того, щоб вчитися жити з коронавірусом, що робить Захід, де COVID все частіше сприймається як нова форма грипу», - сказала Сен. 

У Сполучених Штатах робочі поїздки ще не повернулися в норму, але відкладений попит і дискреційні поїздки, наприклад, у вихідні, присвячені Дню вшанування, стимулюють попит на бензин, зазначила експерт. Проте, сьогодні всі погляди звернені на азіатські ринки, де певні країни стикаються з проблемами вакцинації. Малайзія, наприклад, ввела принаймні одну дозу вакцини всього лише 6 % своїх жителів. При цьому в США повністю вакциновані близько 40 % американців.