2020-11-30

Нафтогаз та боротьба з кліматичними змінами у світі

Група Нафтогаз долучилась до Глобальної добровільної промислової ініціативи щодо посиленої системи моніторингу, звітності та зниження метанових викидів (Партнерство у боротьбі з викидами метану від нафтогазовогу сектору / Oil and Gas Methane Partnership 2.0).

Оновлена ініціатива OGMP 2.0 застосовується до повного циклу виробництва нафти та газу - не лише до видобутку, але також і до транспортування та переробки, які часто залишаються поза звітністю. Отримання розширеного обсягу даних забезпечить більш чітке розуміння впливу нафтогазової промисловості на клімат та допоможе розробити найбільш ефективні рішення, спрямовані на суттєве скорочення викидів метану протягом наступного десятиліття. Зокрема, для підтримки реалізації глобальних кліматичних цілей OGMP 2.0 має на меті забезпечити зниження викидів метану на 45 % до 2025 року та на 60-75 % до 2030 року. Зменшення викидів метану в енергетичному секторі на 90 % призведе до скорочення на дві десяті градуса Цельсія від прогнозованого підвищення середньої температури на планеті до 2050 року.

Секретаріат Енергетичного співтовариства, а також Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) в офіційній комунікації привітали долучення Групи Нафтогаз до цієї ініціативи.

Підготовка первинної звітності до OGMP стане можливою за підтримки ЄБРР в рамках поточної роботи за трьохстороннім меморандумом між групою Нафтогаз, ЄБРР та Міністерством навколишнього середовища та природних ресурсів Україна щодо скорочення викидів метану вздовж ланцюжках постачання газу.

Програма ООН з довкілля та Європейська Комісія наразі доопрацьовують плани щодо створення незалежного Міжнародного центру спостереження за викидами метану (IMEO), що буде агрегувати та аналізувати декілька потоків даних про викиди метану, включно з даними, що оприлюднюються компаніями-членами OGMP для більш інтенсивного скорочення викидів метану у всьому світі.

Залучення нафтогазових компаній у Європейському Союзі та світі до цієї ініціативи – ключовий елемент опублікованої нещодавно Стратегії ЄС з боротьби з метановими викидами. Остання, в свою чергу, є одним з наріжних каменів виконання Зеленої угоди (Green Deal) ЄС в енергетичному секторі. Внесення відповідної законодавчої ініціативи у розвиток Стратегії ЄС зі зменшення викидів метану відбудеться вже в середині 2021 року.