2020-11-30

«Нафтогаз» може почати спільне освоєння шельфу з Румунією

НАК «Нафтогаз України» допускає спільне з європейськими країнами освоєння Чорноморського шельфу, зокрема, Румунією, з яка є членом НАТО. Про це повідомляє EnKorr.

За словами радниці голови правління "Нафтогазу" Лани Зеркаль, спільна розробка Чорноморського шельфу може стати однією з точок дотику, які дозволять Україні бути більш привабливою для європейських партнерів.

«Також в цьому може бути зацікавлена ​​Румунія, яка набагато далі просунуласяв питаннях освоєння своєї частини шельфу і має підтверджені запаси газу, але ще не приступила до розробки», - сказала Зеркаль.

При цьому вона зазначила, що спільна з Румунією робота з освоєння шельфу може бути для України «більш привабливою економічно», а також створить умови для встановлення безпеки в Чорному морі, оскільки Румунія вже є членом НАТО.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів дозволив передати НАК «Нафтогаз України» спецдозволу на видобуток газу на шельфі України строком на 30 років без проведення аукціону. Раніше обговорювалися різні варіанти залучення інвесторів до розробки шельфу і навіть був проведений конкурс на одну з ділянок, але його результати скасували.

У «Нафтогазі» заявили про готовність почати дослідження на шельфі в найкоротші терміни, оцінивши інвестиції в перший рік роботи на шельфі в $ 40 млн.