2020-12-04

Нафтогаз освоюватиме Чорноморський шельф, спираючись на приклад Казахстану

Дивізіон «Нафтогаз розвідка та Видобування» пропонує освоювати Чорноморський шельф, шляхом об’єднання можливостей держави, національних і міжнародних інвесторів, за прикладом досвіду Казахстану, сповіщає пресслужба дивізіону у своєму профілі на Facebook.

Казахська державна компанія почала проводити сейсмічні дослідження на морі ще в 1993 році. Високий пластовий тиск, великі глибини залягання, значний вміст сірководню та несприятливе поєднання мілководних умов і льодоутворення створювали значні ризики для освоєння цих покладів локальними компаніями, зазначається у повідомленні. 

До проєкту були залучені такі міжнародні компанії, як: Eni, BG Group, BP/Statoil, Total, ExxonMobil, Shell і вже у 2000 році, завдяки спільній роботі, було відкрите одне із найбільших у світі родовищ, а також найбільше нафтове родовище на морі, - Кашаган, загальні запаси якого становлять близько 38 млрд барелів нафти та понад 1 трлн куб м природного газу.

Початок роботи проєкту було відкладено через спроби одного з партнерів перепродати свою частку китайським компаніям у 2005 році. Тоді національна корпорація «КазМунайГаз» викупила цю частину проєкту задля захисту державних інтересів.

Так у співпраці держава, національна компанія та міжнародні оператори у 2016 році розпочали комерційну експлуатацію родовища Кашаган яке, за прогнозами аналітиків, дозволяє Казахстану увійти до п’ятірки світових добувачів вуглеводнів.