2020-12-04

Україна розвиває стратегічне партнерство з ЄС щодо критичної сировини

Держгеонадра долучилися до другого засідання Робочої групи Україна-ЄС з питань критичної сировини. Про це повідомляється на сайті служби. 

На засіданні обговорювалися ключові напрями Плану дій ЄС-10, який нещодавно було опубіковано у Комуніке ЄС про стійкість критичної сировини. 

У заході взяли участь представники місії України при ЄС, “ Ukraine Invest ”, Міністерство закордонних справ України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Секретаріат Кабінету Міністрів України, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

«Під час обговорення визначили три можливі взаємопов’язані напрями взаємодії у рамках реалізації політики стратегічного партнерства щодо критичних мінеральних ресурсів: інтеграція ланцюгів створення доданої вартості; співпраця у галузі досліджень та інновацій; узгодження екологічних, соціальних та управлінських критеріїв. Європейські колеги підтвердили готовність надати свою підтримку для технічної оцінки та переоцінки наявних запасів критичних корисних копалин та розвідки нових родовищ, — розповіли у службі. — Домовились також про започаткування у 2021 році програми міжнародної технічної допомоги для оцифрування та переобробки, переінтерпретації геологічних даних щодо стратегічних корисних копалин».

За повідомленням, сторони планують започаткувати спільні науково-дослідні проєкти та сприяти взаємній участі компаній, наукових інституцій у діючих програмах, що існують з обох сторін (наприклад, Horizon Europe).