2012-08-06

Міністр оголосив претендентів конкурсу на розробку ділянки Чорного моря

3 серпня 2012 року у Кабінеті Міністрів України Державною службою геології та надр України було передано конкурсні заяви на видобуток вуглеводнів у межах ділянки Скіфська (Шельф Чорного моря) Міжурядовій комісії по визначенню переможця (згідно з Постановою КМУ від 23.05.2012 № 455).

У рамках заходу відбулась прес-конференція Голови Міжурядової комісії, Міністра екології та природних ресурсів України Едуарда Ставицького, де він оголосив претендентів на розробку Чорноморського шельфу – надійшло дві заявки від компаній "ЛУКОЙЛ Оверсіз" та ExxonMobil, однак друга заявка є спільною і включає пропозиції від компаній ExxonMobil, Shell, Petron (дочка OMV) і НАК "Надра України". У разі перемоги ExxonMobil виступить оператором підписання УРП.

Нагадаємо, що згідно з Постановою КМУ від 23.05.2012 № 454 було оголошено ще один конкурс на ділянку Чорного моря – Фороську, однак на її розробку жодної заявки подано не було.

Міністр під час виступу зазначив, що мінімальний розмір спеціального платежу (премії) до державного бюджету, який вноситься інвестором у 10-денний термін після підписання угоди про розподіл продукції - вуглеводнів (УРП), які видобуватимуться в межах Скіфської площі Чорноморського шельфу, був установлений у розмірі 2,4 млрд грн. Мінімальний обсяг інвестицій на першому етапі геологорозвідувальних робіт (що має завершитись протягом п’яти років) повинен становити не менше 1,6 млрд грн., на другому етапі, в тому числі дослідно-промислової експлуатації, як і сумарний обсяг інвестицій, необхідних, зокрема, для промислової розробки - визначався за умовами конкурсу. Площа Скіфської ділянки становить 16,698 тис. кв.

«Максимальна частина компенсаційної продукції, за рахунок якої інвестору будуть компенсовані його витрати, встановлена на рівні 70%, а частка держави в прибуткової продукції повинна складати не менше 20%. УРП буде укладено на 50 років», - зазначив Едуард Ставицький.

Міністр також повідомив, що кожна з компаній для участі у конкурсі придбала конкурсну документацію по ділянці Скіфській за 12 млн грн, а також заплатила за участь у конкурсі по 1 млн гривень.

Едуард Ставицький відповів на запитання журналістів та запевнив представників ЗМІ, що конкурс відбуватиметься абсолютно прозоро, а переможця буде оголошено Міжурядовою комісією протягом найближчого місяця.

Міністерство екології та природних ресурсів України