2016-07-08

Міненерговугілля готове сприяти діяльності інвесторів в Україні

7 липня, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик зустрівся з представниками Американської торгівельної палати та Європейської Бізнес Асоціації. І. Насалик нагадав, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України в жовтні 2015 року підписало Меморандум про співробітництво між Американською торгівельною палатою та Європейською Бізнес Асоціацією для оперативного реагування на проблеми, пов’язані з діяльністю інвесторів. Також схвально відгукнувся про те, що до зазначеного Меморандуму приєдналось і Європейсько-українське енергетичне агентство.
 
«Маємо на меті створення Робочої групи високого рівня з реагування на проблеми інвесторів в українській енергетиці, так як це передбачалось Меморандумом. Відтак, сподіваємося, що після запровадження Механізму, Міністерство зможе і буде оперативно реагувати на проблеми інвесторів в українській енергетиці», – запевнив голова Міненерговугілля.
 
Ігор Насалик поінформував про заходи, які вдалося реалізувати в напрямку реформування галузі. Зокрема, звернув увагу на активну роботу щодо прийняття законодавства для формування енергетичного ринку та подолання монополізму. За його словами, прийняття постанови, якою схвалено модель розділення НАК «Нафтогаз України», значно прискорить процес формування ринкових відносин.
 
Міністр також пояснив ситуацію щодо формування запасів вугілля на ТЕС та заявив про готовність підтримати інвесторів, які запропонують проекти з переведення енергоблоків ТЕС на вугілля газової групи. Ігор Насалик прокоментував нинішню ситуацію щодо роботи ОЕС та окреслив можливості Української енергосистеми, перспективи розвитку гідроенергетики та альтернативних видів енергії.
 
Під час заходу представники бізнесу мали можливість поставити запитання до Міністра. Зокрема, вони обговорили питання щодо рентної плати, відповідальності надрокористувачів за порушення ліцензійних умов та вдосконалення механізму контролю, участі Міненерговугілля у робочій групі при НКРЕКП щодо якості газу.
 
Також питання стосувалися стратегії роботи Міненерговугілля та об’єднаної енергосистеми України, формування страхового запасу газу, залучення новітніх технологій у сферу видобутку газу тощо. Представники японських компаній цікавилися позицією Міненерговугілля щодо можливостей інвестувати в будівництво малих електростанцій поблизу родовищ бурого вугілля та впровадження проектів з використання шахтного газу.
 
За підсумками зустрічі сторони домовилися про поліпшення комунікацій та продовження співпраці з метою створення сприятливого інвестиційного клімату для бізнесу та залучення інвестицій в енергетичну галузь України.