2016-07-08

Громадськість та влада визнали проблеми нафтогазвої галузі на Прикарпатті

ГО «БРІТ» спільно з експертами та науковцями з Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу на базі Долинської РДА презентували аналітичний звіт видобувної галузі району.
 
Розкриття даних про обсяги видобутку, про податкові та інші платежі отримані від компаній, що видобувають природні ресурси, можливе завдяки першому звіту ІПВГ в Україні, пише Фіртка.
 
Представники органів влади і видобувних компаній, а також громадськість обговорили проблеми нафтогазової галузі та значення Ініціативи прозорості у видобувних галузях (ІПВГ) для Долинського району.
 
«Сьогодні важливим завданням для держави, надрокористувачів і громад є відкритий діалог, згодом розробка нового механізму оподаткування галузі. Наприклад, рентні платежі за видобуті нафту і газ становлять значну частину податків, які сплачують за місцем реєстрації компаній. Натомість місцевий бюджет недоотримає кошти. Також загальна система оподаткування не враховує індивідуальні характеристики родовищ і створює нерівні умови для видобувачів, – говорить професор, директор Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики і екології ІФНТУНГ Максим Карпаш. – Сьогодні виникає ще одне питання, хто проводитиме екологічну оцінку наслідків видобутку нафти і газу на Прикарпатті?».
 
Основні обсяги вуглеводнів в Івано-Франківській області видобувають у Долинському та Надвірнянському районі. Як відомо, «Долинанафтогаз» і «Надвірнанафтогаз» є структурними одиницями ПАТ «Укрнафти». Розвідні запаси Долинського нафтового родовища, за даними аналітичного звіту експертів ГО «БРІТ», складають понад 38 тис. т.
 
«Значним резервом вуглеводної сировини на Прикарпатті, та й в Україні загалом є залишкові нафта та конденсат на родовищах, які експлуатують десятиліттями. Так, у Західному регіоні коефіцієнт вилучення нафти із старих родовищ складає більше 16%. При використанні сучасних технологій видобутку цей показник може зрости до 35%", - переконаний експерт проекту Ігор Рибіцький.
 
Професор Карпаш, в свою чергу, відзначив інші проблеми нафтогазової галузі: складна процедура отримання ліцензій на користування надрами, постійні зміни у законодавстві, що регулюють галузь, централізоване оподаткування видобувних підприємств у регіонах та непрозорий і несправедливий розподіл податків.
 
Перший звіт ІПВГ за 2013 рік підтвердив важливість розкриття інформації на усіх рівнях. Тільки 32,5% видобувних підприємств надали інформацію за запитом незалежного аудитора. Слід зазначити, що ці компанії охоплюють понад 85% усього нафтогазового видобутку України.