2024-06-13

Критичні корисні копалини України – бізнес-можливості для об’єднаної Європи

11 та 12 червня у Берліні проходить Конференції з відновлення України (URC2024), що є продовженням заходів високого рівня, присвячених відновленню та довгостроковій перспективі відбудови України на шляху до вступу в ЄС. Подія зібрала політичних лідерів, міжнародних організацій і фінансових інституцій, представників бізнесу, влади та громадянського суспільства.

Україна поділяє стратегічні цілі ЄС щодо видобутку, збагачення та переробки критичних мінералів. Про це заявив Голова Держгеонадр Роман Опімах під час круглого столу, учасниками якого стали Заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма, Заступник Директора Німецької агенції природних ресурсів Свен-Уве Шульц (DERA), керівники міжнародних і вітчизняних компаній McKinsey & Company, Horizon Capital, Chemours, POSCO International, UMCC-Titanium, BGV Group, UkrLithiumMining.

Перехід світу до «зеленої» енергетики потребує безпеки ланцюгів постачання сировини. Україна має унікальні можливості для задоволення зростаючого споживання і безпеки логістики критичних мінералів. За оцінкою вітчизняних і міжнародних експертів в Україні є значні поклади критичних корисних копалин. Їх розробка може стати поштовхом для розвитку національної економіки, зміцнення ролі країни на міжнародній арені й забезпечення стабільності ланцюгів постачання для ЄС необхідної критичної сировини та продуктів її переробки.

«Ресурсний потенціал нашої країни для здійснення “зеленого переходу” є одним із найбагатших у світі. В Україні зосереджені родовища 24 із 34 найважливіших корисних копалин. Крім того, Україна входить до десяти провідних виробників титану, цирконію, графіту та марганцю, має підтверджені запаси літію, берилію, рідкоземельних елементів, нікелю. Уряд пропонує близько 100 проєктів з покладами найбільш затребуваних мінералів. Це неліцензовані родовища, що можуть бути номіновані на відкриті аукціони або міжнародні конкурси,– повідомив Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Очевидно, більшість інвестицій буде надходити після закінчення війни, але ми переконані, що не варто втрачати час, а розпочинати роботу вже сьогодні. Адже перед видобуванням потрібно пройти певні допроєктні етапи, які потребують часу й зусиль. Це й аналіз об’єктів, і техніко-економічна оцінка, й ліцензування».

Критичні корисні копалини стали частиною фінансування України в межах європейського інвестиційного плану Ukraine Facility на 2024–2027 роки, як елементу комплексного відновлення України.

Уряд заохочує компанії відкривати нові підприємства всередині країни для виробництва готової продукції. Проведені необхідні реформи, щоб зробити країну привабливим місцем для інвестицій і ведення бізнесу міжнародними компаніями. Так, завдяки цифровим рішенням Україна має безпаперовий підхід до дозвільних процедур у гірничодобувній галузі. Сьогодні інвестори можуть ознайомитися онлайн з геологічною інформацією для прийняття інвестиційного рішення, подати заяву для отримання дозволу через електронний кабінет надрокористувача та здобути право користуватися надрами, взявши участь в електронних торгах.

За підтримки McKinsey & Company створено платформу з критичних мінералів. На одному ресурсі будуть зібрані перспективні об’єкти для розробки корисних копалин, надаватиметься консультативна допомога інвесторам щодо юридичних і фінансових питань для отримання доступу до надр тощо.