2016-03-03

Компанія Ахметова в 7 разів перевершує державну "Укргазвидобування" за темпом видобутку - Укрнаукагеоцентр

Темп видобутку ПрАТ «Нафтогазвидобування» становить 11%, тоді як в державної компанії «Укргазвидобування» - близько 1,5%.

Про це повідомив гендиректор ДП «Укрнаукагеоцентр» Петро Голуб на VII Щорічній конференції Інституту Адама Сміта «Український енергетичний форум».

«Розквіт нафтогазовидобутку пов’язаний зі станом геологорозвідувальної галузі. Але в Україні її поховали, припинивши фінансування. В результаті, жодного суттєвого родовища за 20 років не було розвідано, і поки не буде грошей - галузь не запрацює,» - сказав Петро Голуб.

Зі слів гендиректора ДП «Укрнаукагеоцентр» Петра Голуба, завдяки співпраці з Eni та Shell в Україні є унікальні комплекси для оцінки кернового матеріалу. Крім того, ДП «Укрнаукагеоцентр» напрацьовані перспективні площі із сланцевими запасами, а також визначено 15 полігонів, де можна ставити пошукові свердловини для сланцевого газу.

Голова Державної комісії з запасів корисних копалин Георгій Рудько в цьому контексті зазначив, що найбільш перспективним для розвідки та видобутку нетрадиційних запасів є Дніпровсько-Донецька западина, але там є юридичні проблеми. Швидкий приріст видобутку можна забезпечити в західному регіоні, віддавши в експлуатацію інвесторам розвідані площі. Третім цікавим регіоном є акваторія Азовського моря, де почавши роботи на підконтрольній території, можна досягнути відчутних результатів.