2015-10-09

Комітет одноголосно підтримав проект Закону про видобування та реалізацію бурштину №1351-1

На засіданні 7 жовтня 2015 року Комітет одноголосно підтримав проект Закону про видобування та реалізацію бурштину №1351-1, що підготований до другого читання.

Цей закон пропонує комплексний підхід до розв’язання проблем галузі з метою забезпечення умови для бурхливого розвитку на території України галузі економіки, пов’язаної з видобуванням, обробкою та реалізацією бурштину та виробів з бурштину, що мала би збагачувати нашу державу.

В ході підготовки цього надзвичайно актуального проекту закону до другого читання Комітет отримав чотири сотні пропозицій. Зважаючи на комплексний характер поданих пропозицій та поправок за рішенням Комітету була створена робоча група з доопрацювання законопроекту на чолі з народним депутатом Павлом Дзюбликом. До її складу увійшли також парламентарі Іван Рибак, Олег Недава, Борислав Розенблат та Василь Яніцький. Робоча група розглянула пропозиції, подані від центральних органів виконавчої влади, Рівненської та Житомирської обласних державних адміністрацій, громадських активістів та інші, які надійшли до Комітету. З 399 поправок 85 враховано повністю, 16 - частково, а 51 - редакційно.

На переконання співавтора проекту закону, Голови Комітету Миколи Томенка, стратегічним завданням є створення в Україні цивілізованого ринку бурштину з чіткими правилами участі в ньому. Впровадження норм законопроекту у життя стане запорукою зростання рівня життя населення в місці видобування бурштину, забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час видобування бурштину та рекультивації порушених земель.  М.В. Томенко висловив сподівання, що Верховна Рада України найближчим часом розгляне та підтримає законопроект № 1351-1 у другому читанні та в цілому.