2015-10-09

«Карпатигаз» та Місен відмовляються виконувати свої зобов’язання по договору СД з «Укргазвидобування»

«Карпатигаз» та компанія Місен відмовляються виконувати свої зобов’язання по договору спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування» та намагаються перекласти власні витрати на Укргазвидобування за рахунок газу для потреб населенню.   Акціонером «Карпатигаз»,  публічною шведською компанією Misen Energy АВ, за весь час спільної роботи було внесено до СД лише 3,68 млн долл інвестицій. При цьому, капіталізація «Карпатигаз» від проекту СД за весь період, склала 1,5 млрд грн, завдяки видобутку більше ніж 700 млн м3 газу щорічно, на свердловинах, які належать Укргазвидобуванню.

В проекті Хрестищенської ДКС, яка була побудована та знаходиться під управлінням “Карпатигаз”, “Карпатигаз” намагаються перекласти витрати на роботу ДКС на Укргазвидобування, на рахунок газу, який йде для потреб населення, незважаючи на те, що станція знаходиться на балансі та управляється саме “Карпатигаз”. Ця станція перекачує велику частину видобутого газу в Україні, і будь-які перебої в роботі станції створять великі проблеми в газовидобутку країни. Тим більше, цього не можна допустити з початком опалювального сезону.

Сьогодні гостро стоїть також питання добудови ще 4х дотискуючих компресорних станцій (ДКС), які “Карпатигаз” та Misen відмовляються фінансувати, хоча повинні були ввести в дію ці станції вже в 2015 році, в рамках договору СД. Затримка з введенням цих станцій ставить під загрозу підтримку видобутку газу в 2016 році по значній кількості родовищ.

За час існування договору СД, Misen та “Карпатигаз” не виконали зобов’язань по довнесенню 8,8 млн долл та залученню до 3 млрд грн, які вони були зобов’язані внести згідно договору СД.
“Карпатигаз” та Misen обґрунтовують своє небажання виконувати зобов’язання підвищенням ренти. Але це суперечить умовам договору, так як такий пункт, як підвищення ренти, в ньому не значиться і не є його умовою. Натомість, “Карпатигаз” це не цікавить. На протязі років ця компанія видобувала на свердловинах УГВ по 700 млн м3 газу щорічно зі 110 свердловин, що були виведені з фонду УГВ під спільну діяльність, а тепер виявляється, що у цієї компанії немає грошей на добудову критично важливих для України об’єктів.

“Карпатигаз” практично шантажує не тільки ПАТ «Укргазвидобування», але й всю Україну, намагаючись перекласти відповідальність та фінансове навантаження  на державну компанію і українських споживачів газу в важкий для України час.