2021-08-31

КМУ мусить працювати над створенням водневого трубопроводу Україна-ЄС

До 31 серпня Кабінет міністрів України мусить опрацювати питання щодо створення нового водневого трубопроводу Україна-ЄС, а також питання залучення інвестицій для реалізації цього проєкту. Про це повідомляє Enkorr.

Відповідне доручення міститься в рішенні Ради національної безпеки і оборони Україним (РНБО) від 30 липня цього року, яке введене в дію указом президента №452 від 28 серпня і опубліковано на сайті прездента.

Крім того, уряд до 31 грудня повинен прийняти водневу стратегію України і затвердити план заходів для її виконання. Він передбачатиме внесення відповідних змін до законодавства. Окрім цього, згідно з указом, в питаннях кліматичної політики Кабміну необхідно до 31 жовтня розробити і затвердити порядок і джерела фінансування природоохоронних заходів, які містяться в Національному плані скорочення викидів. 

У документі також відзначається необхідність розробки і затвердження до 31 жовтня переліку заходів для забезпечення модернізації української енергосистеми з урахуванням зобов'язань України у рамках Паризької кліматичної угоди таі інших міжнародних кліматичних договорів. Зокрема, в контексті заміщення вугільної генерації іншими джерелами енергії, інтеграції в європейські енергетичні ринки і залучення інвестицій у проєкти модернізації.