2020-11-16

ТННЦ проводить унікальні експерименти для розробки складнопобудованих родовищ

Тюменський нафтовий науковий центр (ТННЦ), інститут корпоративного науково-проєктного комплексу ПАТ «НК« Роснефть», протягом багатьох років займається проєктуванням і моніторингом розробки складнопобудованих родовищ. Для розробки таких покладів використовувалися рішення, які сприяли зведенню до мінімуму впливу газової шапки на розробку нафтової облямівки.

Розробка таких покладів повинна починатися з вироблення запасів нафти з подальшою організацією відбору газу з газової шапки. 

Проблеми, що виникають при цьому методі, обумовлюють низьку нафтовіддачу таких пластів. Можуть статися неконтрольовані прориви газу до нафтових свердловин і розгазування нафти в пласті з подальшим зниженням продуктивності, зменшення ефективності системи підтримки пластового тиску і інше.

«Одним з можливих способів підвищення ефективності розробки і зниження технологічних і економічних ризиків є випереджальна або одночасна розробка газової шапки і нафтової облямівки. При цьому економічна ефективність у даному випадку може бути кратно вище, але такий варіант зазвичай не розглядається», - зазначив експерт відділу аналітики і систематизації лабораторних досліджень Центру досліджень ТОВ «ТННЦ» Микола Черемісін.

На думку багатьох дослідників, зниження тиску в газовій шапці внаслідок відбору газу викликає впровадження нафти в газонасичені інтервали. Як результат, виникають незворотні втрати нафти і зниження загальної нафтовіддачі. Така думка з'явилася внаслідок відсутності спеціалізованого лабораторного вивчення формування залишкової нафтонасиченості у газовій шапці після впровадження в неї нафти з підстильної нафтової облямівки. У зв'язку з цим залишковість приймається на підставі результатів експериментів з витіснення нафти для гранично нафтонасичених зразків керна.

Новітня технологія, що застосовується фахівцями ТННЦ, базується на багаторічному досвіді проведення фільтраційних експериментів із застосуванням сучасного обладнання та прецизійних вимірювальних сепараторів. Стенд HPHT RPRig Gamma-ray з двома радіоактивними джерелами на основі ізотопу Am-241 є основною ланкою методики, яка дозволила не тільки її реалізувати, а й отримати коректні результати. 

Детальніше за посиланням