2021-06-30

Інститут НАН України вважає неможливим сьогодні виконання Нацплану зі скорочення викидів на ТЕС і ТЕЦ

Заступник директора з наукової роботи Інституту вугільних енерготехнологій НАН «України» Ігор Вольчин вважає виконання Нацплану зі скорочення викидів від великих спалювальних установок (ТЕС і ТЕЦ) у нинішній його редакції неможливим. Такі зрушення потребують фінансування в 4,3 млрд євро, а термін встановлення та проєктування відповідного очисного обладнання займе не менше 5 років.

 «4,3 млрд євро – це оцінка польських експертів, яка ґрунтується на польському і міжнародному досвіді. Це зробити за 5 років – неможливо», - наводить агенство ExPro цитату Вольчина. 

Незважаючи на це, відповідно до НПСВ, Україна має зменшити викиди на 95 % на 90 об’єктах до кінця 2028 року. 

Вольчин також назвав продукти, які можна отримати в результаті очистки димових газів та прокоментував їх господарську цінність.

«На сьогодні головна технологія – це відновлення оксидів азоту до атмосферного азоту. Стосовно пилу, він уловлюється в електрофільтрах, рукавних фільтрах чи в мокрих сруберах, це є тверда фракція, яка може піти на будівництво. Діоксид сірки може бути уловлений і перетворений на сульфат кальцію чи сульфат амонію. Сульфат кальцію – це гіпс, сульфат амонію – це є добриво», - сказав він.