2021-06-30

Формування ринку водню створює історичний тиск на Big Oil

Saudi Aramco активізує свої зусилля з просування ініціатив у сфері водневих технологій і інвестицій, спрямованих на скорочення викидів вуглецю. На цей крок саудівський нафтовий гігант зважився після безпрецедентного тиску інвесторів-екологів на Big Oil.

Найбільша в світі нафтова компанія не повідомила ніяких подробиць про плани нових інвестицій в водень. Замість цього керівники Aramco виклали своє бачення майбутнього з низьким рівнем викидів вуглецю, коли водень можна буде масштабно використовувати до кінця десятиліття.

Міністерство енергетики США заявляє, що водень «може доставляти або зберігати величезну кількість енергії і використовуватися в паливних елементах для вироблення електроенергії або електроенергії і тепла».

Aramco прогнозує, що в найближчі роки ситуація зміниться.

Водень розглядається як ключове джерело палива для сталого розвитку енергетики майбутнього, оскільки він не виділяє парникових газів при спалюванні. Однак не весь водень однаковий, і його впровадження стикається з різними проблемами, включаючи логістику транспортування, вартість виробництва і різні нормативні перешкоди.

Найчистіша і найдорожча форма - «зелений» водень, який виробляється з води за допомогою ВДЕ, що не мають вуглецевих викидів.

Aramco фокусується на так званому «блакитному» водні - методі виробництва, в якому використовується природний газ, але при цьому вуглеводневі викиди уловлюються, зберігаються або використовуються повторно. 

Сполучені Штати до 2025 року мають намір підвищити частку транспортних засобів з нульовим рівнем викидів до 15 %. Китай націлений на 20-відсотковий випуск автомобілів на нових джерелах енергії до 2025 року в той час як Франція і Великобританія очікують, що виробництво нових автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння буде повністю припинено до 2040 і 2050 років відповідно.