2021-11-03

Холодний Яр - перлина України

Геологи стверджують, що мільйони років тому територія урочища Холодний Яр, що на Черкащині, була північною стороною величезного метеоритного кратера, у центрі якого тепер міститься село Бовтишка Олександрівського району Кіровоградської області. Холодний Яр сьогодні – це 20 сіл і 12 хуторів на площі у 30 тис. гектарів на правому березі Дніпра. Про це повідомляє АрміяInform

Холодноярське плоскогір’я (діаметр – до 3 км, висота над рівнем моря – до 224 м) і яри – це залишки древньої гірської системи, що з’єднувала Карпати з горами Криму і Кавказом. Підтвердження цьому – підсніжник складчастий (Galanthusplicatus), ареалом поширення якого є румунське передгір’я Карпат, Холодний Яр, Кримські гори і Кавказ. Саме тому відвідувачам Холодного Яру іноді здається, що вони потрапили в центрі України у справжнісінькі Карпати.

Від самого плоскогір’я беруть свій початок п’ять найбільших ярів – Холодний, Поташний, Гайдамацький, Січовий та Кириківський. Є тут також яри Святий, Чорний, Циганський, Гадючий, Кривенків, Скарбний, Чернечий, Червоний. Остаточно вони сформувалися близько 1 млн років тому. Загальна довжина ярів разом із відгалуженнями становить близько 250 км. По дну балок протікають понад 160 струмків та річечок. І в який би бік вони не прямували, всі впадають у річку Тясмин, що тече, майже замикаючи коло навкруг Холодноярської височини.

Уже в наші часи спеціалісти лісового господарства і науковці-метеорологи звернули увагу на те, що в усі пори року в Холодному Яру за всіх обставин температура на 2–3 градуси нижча, ніж у навколишній місцевості. Виявили також постійну повітряну течію вздовж Холодного Яру – своєрідний природний протяг, існування якого ще й досі не має наукового пояснення. Мабуть, через це Гайдамацький ставок, що неподалік Мотрониного монастиря, звільняється від криги чи не найпізніше на Черкащині.