2021-04-23

Газова генерація потрібна до переходу на CO2-free технології

Сучасна газова високоманеврена генерація (пікова та напівпікова) на сьогодні найкраще підходить для балансування енергосистеми України завдяки високим показникам ефективності, екологічності, наявності ресурсу газу; ця технологія має зайняти своє місце в енергобалансі до запровадження безвуглецевої генерації, наприклад, тієї, що працює на водні.

Таку думку 22 квітня в коментарі для агентства ExPro висловив начальник відділу виробництва електроенергії, цифрових технологій та сервісу компанії ТОВ «Сіменс Енергетика» Олексій Балаба.

«З економічної, екологічної та з технічної точок зору я в вбачав в першу чергу газову генерацію, як перехідну технологію для забезпечення потреб балансування енергосистеми України, покриття вечірніх піків, проходження ОЗП у тому енергоміксі, що склався на сьогодні», - сказав він.

За словами представника компанії, на сьогодні говорити про водневі технології в якості комерційного рішення для ринку – ще зарано.

«Про водень казати ще дуже зарано для цієї мети. Газова генерація, як то пікери, так і напівіпкова генерація (в тому числі маневрені ТЕЦ) – зможуть вирішити питання балансування енергосистеми в умовах України, а вже після цього стануть основою для формування водневої енергетики у майбутньому», - додав Балаба.

Також він зазначив, що робота газової генерації забезпечить завантаженість газотранспортної системи України, що є дуже актуальним питанням на сьогодні.

«В Україні збільшення генерації на природному газі – це забезпечення довгострокової роботи газотранспортної системи для внутрішнього споживання. Особливо цей аргумент стосується напівпікової генерації. Робота такої генерації дозволяє ще багато років рентабельно працювати газотранспортній системі при цьому залучати необхідні ресурси газу на західних кордонах на ринкових умовах», - пояснив Балаба.

Порівнюючи газову та вугільну генерацію, Балаба зазначив: «За всіма показниками газ краще, ніж вугілля: за викидами СО2, сірки, азоту, пилу. У випадку газової напівпікової генерації, її питомі викиди СО2 будуть приблизно у 2 рази менше, ніж у такої ж вугільної генерації у перерахунку на кожну МВт-годину».

За словами представника Siemens Energy, на сьогодні в Україні ще немає жодної установки високоефективної сучасної маневреної газової генерації достатньої потужності, яка могла б повноційно виконувати функції пікерів або напівпікерів. Спалювання природного газу в котлах існуючих ТЕС не є рентабельним через низьку ефективність паросилового циклу.