2024-07-12

Equinor розпочинає видобуток на ділянці Kristin South на шельфі Норвегії

Equinor і її партнери Petoro, Vår Energi й TotalEnergies EP Norge розпочали видобуток із першої свердловини Lavrans у регіоні Kristin South на шельфі Норвегії, повідомляє World Oil.

Партнерство представило план розробки й експлуатації (PDO) відкриттів Lavrans і Kristin Q як супутників нафтогазового родовища Kristin 2021 року. Це перша фаза проєкту Kristin South. PDO було схвалено владою 2022-го.

Новий підводний шаблон встановлено і прив’язано до платформи Крістін, яка тепер переробляє нафту й газ із першої свердловини на Лавранському родовищі. Газ експортуватимуть через трубопровідну систему на європейський ринок, а нафту транспортуватимуть на ринок танкерами через сховище Åsgard C.

Чотири додаткові свердловини заплановано в рамках першої фази проекту Kristin South: три – на родовищі Lavrans і одна – в Q-сегменті на родовищі Kristin. Останній пробурять із наявного підводного шаблону, який був прив’язаний до Kristin SEMI.

Очікуваний видобуток на першому етапі проєкту Kristin South оцінюється в 58,2 млн барелів.

«Залучення додаткових ресурсів до наших видобувних центрів є економічно ефективним способом збільшити видобуток і подовжити термін експлуатації наших родовищ. Такий підхід сприяє енергетичній безпеці та створенню робочих місць у Норвегії», – каже Грете Б. Хааланд, старший віце-президент із розвідки та видобутку на півночі.

«Проект Kristin South демонструє нашу стратегію створення вартості шляхом розвитку існуючої інфраструктури на норвезькому континентальному шельфі. Разом із нашими партнерами та постачальниками ми розробили проект і запустили виробництво з Lavrans у безпечний і якісний спосіб», — говорить Тронд Бокн, старший віце-президент із розвитку проектів у Equinor.