2017-09-15

Енергетична стратегія України: інвестиційні можливості та виклики

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу ядерної політики та ядерної безпеки провело круглий стіл на тему: “Енергетична стратегія України: Інвестиційні можливості та виклики”. У заході взяли участь заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталія Бойко,  в.о. голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.

У вступному слові О.Домбровський зазначив, що рефорування енергетичного сектору є основою розвитку економіки держави. Також наголосив про важливість прийняття Енергетичної стратегії України до 2035 року та окреслив напрямки роботи щодо законодавчого забезпечення енергетичних реформ. Зауважив, що цього року внесено зміни до ключових законопроектів, що дозволило спростити розвиток зеленої енергетики, впровадити заходи з енергоефективності, а також посилено  роботу в напрямку прозорості, що  дозволило зменшити корупційні ризики у видобувній галузі.
 
Наталія Бойко презентувала ключові напрями нової Енергетичної стратегії та наголосила про потребу в найкоротший термін підготувати Дорожню карту для її реалізації. Крім того, наголосила, що: «Ключовими цілями Стратегії є розвиток свідомого та енергоефективного суспільства, досягнення енергетичної незалежності, перехід на ринкові відносини в ПЕК, покращення інвестиційної привабливості галузі, інтеграція газових і електроенергетичних мереж в енергетичний простір ЄС, перехід на сучасну систему управління галуззю. Досягнення цих цілей – це основа енергетичної безпеки на довгострокову перспективу». Н. Бойко зауважила, що зазначені цілі разом із визначеними Стратегією завданнями та механізмами створюють умови для виведення енергетичного комплексу на принципово новий, якісний рівень розвитку.
 
До обговорення цієї надзвичайно важливої теми долучилися народні депутати України - Ольга Бєлькова та Вікторія Войціцька, керівник підгрупи «Енергетика та екологія» Групи Європейської Комісії з підтримки України Торстен Веллерт, Віце-президент Європейського інвестиційного банку Вазиль Худак, представники Делегації ЄС в Україні, USAID, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, ЄБРР, посольств Норвегії, США, Угорщини, Чехії, Франції, Німеччини, Японії, Канади. Також в обговоренні взяли участь керівники Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, НАК “Нафтогаз України”, ПАТ “Укргазвидобування”, ПАТ ”Укратрансгаз”, НАЕК “Енергоатом”, НЕК “Укренерго”, ДП “Енергоринок” та Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Під час заходу обговорили особливості реформування ринків природного газу та електричної енергії та значний інвестиційний потенціал енергетичної галузі.