2017-09-15

Мінприроди будуть сприяти Держгеонадрам у реформуванні галузі

14 вересня Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на засіданні Робочої групи з питань реформування відносин у сфері надро користування  презентував перший пакет пропозицій, завдяки яким буде простіше вести бізнес та стимулювати інвесторів у галузі надро користування. 

Як зазначив міністр, одним із головних пріоритетів Уряду є  масштабне реформування  існуючої застарілої  системи надро користування в Україні та забезпечення прозорості та відкритості, а також спрощення господарської діяльності у сфері надро користування.

- У цьому питанні Україна відстає на десятиліття від провідних країн світу. Ми не можемо проводити реформування у сфері надро користування, не провівши облік наявної геологічної інформації . Зараз  геоінформація розпорошена по різних відомствах та наукових установах. Ми пропонуємо відмовитися від стягнення плати за використання обробленої геоінформації та створити єдиний Державний реєстр геологічної інформації. Це дозволить потенційним інвесторам легко отримувати необхідні дані у відкритому доступі для самостійного вивчення територій, відбору ділянок та подальшого їх винесення на аукціони. Це суттєво спростить їх роботу. Ринок надро користування має стати відкритим та конкурентноздатним», - сказав Остап Семерак, зазначивши, що до єдиного Державного реєстру геологічної інформації будуть внесені відомості про всю наявну геологічну інформацію від державних підприємств і бізнесу та забезпечено вільний доступ до цієї інформації, окрім інформації, яка має особливий спеціальний статус.

Пропозиції Міністра щодо необхідності створення єдиного реєстру геологічної інформації, який би  відповідав сучасним тенденціям та міжнародним практикам в галузі користування надрами підтримує очільник Держгеонадр Олег Кирилюк.

-  На сьогоднішній день Держгеонадра вже подали пропозиції щодо спрощення доступу до геологічної інформації на розгляд до Міністерства екології та природних ресурсів. Потрібно також розробити технічні умови для розміщення геологічної інформації на електронних ресурсах та створити робочі групи для обробки існуючої інформації. Також, Службою розроблений та направлений на погодження до Мінприроди пілотний проект електронного аукціону з продажу спецдозволів на користування надрами – заявив Олег Кирилюк.
Крім того, Держгеондра проінформували членів Робочої групи з питань реформування відносин у сфері надро користування про реальну проблему так званих «сплячих ліцензій».

 -   За результатами перевірки державної фіскальної служби в період 2015-2016 років  та 8 місяців 2017 року  виявлено приблизно 140 ліцензій по яким надро користувачі не проводять роботи,  і такі ліцензії будуть анульовані в судовому порядку та виставлятимуться на аукціон - підкреслив очільник Держгеонадр Олег Кирилюк.

У нараді брали участь: представники наукових інститутів, іноземних посольств, міжнародних організацій, компаній та асоціацій у сфері надро користування, а також  народні депутати України та представники  інших органів виконавчої влади.
Перший пакет законодавчих змін щодо лібералізації ринку надро користування після проходження всіх процедур та врахування конструктивних пропозицій і зауважень буде переданий на розгляд до заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

Довідка
В період з 2016-2017 років шість разів було внесено зміни до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами (постанова №615) та чотири рази -  до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами (постанова КМУ № 594). Крім того, затверджено нові Правила розробки нафтових і газових родовищ.  До цього часу Україна користувалася аналогічними Правилам 1984 року.