2015-09-14

Експерти обговорили взаємодію місцевих громад Харківщини та видобувних компаній

4 вересня в Харкові відбувся VII Міжнародний економічний форум «ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ», на якому обговорювався план активних дій з реновації економіки України та Харківської області.

Під час Форуму відбулася панельна дискусія «Взаємодія місцевих громад та нафтогазової галузі: практики  для сталого розвитку Харківського регіону», в ході якої учасники обговорили вплив проектів із розвідки і видобутку вуглеводнів на сталий соціально-економічний розвиток місцевих громад, організацію екологічного аудиту та охорони навколишнього середовища, плідну взаємодію нафтогазової галузі із закладами освіти та практичний досвід визначення і реалізації пріоритетних проектів соціально-економічного розвитку громад.

Роман Ніцович, керівник програм аналітичного центру DiXi Group, зазначив, що більша частина вкладу видобувних компаній в економіку Харківської області припадає на рівень районів та громад у місці видобутку. Як правило, складовою корпоративної політики соціальної відповідальності є партнерство з місцевими компаніями.

За словами експерта, наразі  децентралізація має особливе значення значення  як для регіону, так  і для місцевих мешканців Харківщини. Він також нагадав про традиційну закритість енергетичної політики, саме тому прозорість потрібна як складова антикорупційної реформи.

Дуже важливим елементом довіри громади до місцевих органів влади, до державних інституцій, до видобувних компаній є впровадження стандарту прозорості та підзвітності. Саме міжнародний стандарт Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) є способом взаємодії влади, бізнесу, громадського сектору.

Прийнятий закон дозволить громадськості отримувати максимум інформації про фінансову діяльність, прибутки та сплату податків компаній, що здійснюють видобування державних природних ресурсів. «Незалежний аудитор проводить звірку платежів і порівнює чи дійсно та кількість коштів, яка була сплачена, у тому числі до місцевих бюджетів, чи вона дійсно надійшла і  як була використана», – сказав Роман Ніцович.

Зокрема, закон зобов’язує користувачів надр та власників спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами надавати та оприлюднювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про виробничу (господарську) діяльність. Також органи, що здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, мають надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр. Кабінет Міністрів, у свою чергу, зобов’язується публікувати та поширювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, та інші платежі, у тому числі контекстної інформації (загального огляду) по видобувних галузях.

Наразі в Україні триває робота з підготовки першого звіту ІПВГ, який має опублікувати в жовтні поточного року. « Звичайно, є певні труднощі у зборі інформації. Наскільки нам відомо, не всі компанії, а навіть і  державні органи згодні надавати інформацію», – сказав експерт.

Учасники панельної дискусії погодилися, що лише за прозорих умов та  діалогом між владою, бізнесом, громадським сектором  можна досягти сталого розвитку галузі та регіону, але вкрай  необхідно пришвидчити  як хід реформ, так і подолання корупції.

Світлана Мізіна для "Української енергетики"