2017-11-28

ДТЕК Нафтогаз збільшив дебіт свердловини Мачухського родовища в 2 рази

У листопаді 2017 року ДТЕК Нафтогаз провів кислотну обробку свердловини №51 Мачухського родовища, в результаті якої дебіт свердловини збільшився в більше ніж два рази і зараз складає 150 тис. куб. м природного газу на добу.

Моделювання, дизайн-проект та роботи в свердловині виконала міжнародна сервісна компанія Halliburton. Організацію робіт та керівництво проектом здійснили спеціалісти ДТЕК Нафтогаз. У проекті було задіяно обладнання та персонал української компанії «Регіон». Всього було використано понад 15 одиниць спеціальної техніки – колтюбінгова та азотна установки, кислотостійкі змішувачі, насосні установки високої продуктивності та робочого тиску.

Кислотна обробка проходила в декілька етапів. На першому етапі було виконано очистку внутрішньосвердловинного обладнання та привибійної частини пласта з використанням колтюбінгової установки. Далі проведені роботи із збільшення проникності інтервалів розвитку природної трищінуватості порід з використанням обладнання і технології Pulsonix TFA, запатентованої компанією Halliburton. Це дозволило в декілька разів збільшити прийомистість пласта, що суттєво важливо для успішної реалізації основної фази проекту. На третьому етапі було проведено потужну матричну кислотну обробку продуктивного інтервалу за допомогою карбонат-хелатної системи.

Для ефективної реалізації першого в умовах України проекту потужної селективної соляно-кислотної обробки такої складності використані реагенти та нові композиційні сполуки кращих світових виробників, що показали свою високу ефективність в умовах аномально високих температур і тисків на об’єктах надглибокого буріння в США, Мексиці та Північному морі.

«Компанія Halliburton має унікальний досвід проведення заходів з інтенсифікації видобутку. Технології Halliburton дозволяють суттєво збільшити продуктивність свердловин, дотримуючись всіх норм екології, промислової безпеки та охорони праці. Партнерство з такими міжнародними підрядниками допомагає успішно освоювати та нарощувати ресурсний потенціал родовищ ДТЕК Нафтогаз», – підкреслив Іван Гафич, директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз.